StoryEditor

Štatistici: Potenciál ekonomiky zatiaľ nebol naplnený

07.09.2006, 14:45
Autor:
TASRTASR
Za prvý polrok roka sa podľa spresneného odhadu štatistického úradu vytvoril HDP v celkovej hodnote 772,6 miliardy Sk, čo je medziročne o 6,5 % viac. "Potenciál ekonomiky nebol naplnený," konštatoval riaditeľ sekcie národných účtov a cien Pavol Baláž.

Kumulatívne za celý 1. polrok 2006 sa podľa spresneného odhadu vytvoril HDP v celkovej hodnote 772,6 miliardy Sk, čo je medziročne viac o 6,5 %. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Mach.
"Myslíme si, že zatiaľ potenciál ekonomiky nebol naplnený a predpokladáme, že má ešte tendenciu rastu," konštatoval riaditeľ sekcie národných účtov a cien ŠÚ SR Pavol Baláž. Podľa neho je celkový kladný prírastok v konečnej spotrebe cez 68 % a asi 42 % predstavujú investície. "Ekonomický potenciál SR pre možný rozvoj je teda okolo 110 %, ale znižuje ho pokles zásob asi o 4,9 % a 0,9-% čisté záporné saldo zahraničného obchodu," dodal. K tomu treba podľa neho ešte prirátať približne 4-% diskrepanciu.
Ako ďalej povedal Baláž, z týchto čísiel vyplýva, že nie je až také potrebné zaoberať sa potenciálom, ale skôr by bolo treba naplniť mínusové vplyvy. "Aby sa správali aspoň neutrálne voči tomu, čo kladné spotrebné alebo produkčné zložky prinášajú," uzavrel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:16