StoryEditor

EK odmieta dohady, že firma Peugeot dostala financie od EÚ na presun výroby

21.04.2006, 18:07
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes poprela informácie, ktoré sa objavili v britských médiách o tom, že francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën využila na presun výroby zo západnej Európy do nových krajín Európskej únie (EÚ) finančné prostriedky z európskych fondov.
"Peugeot nepožiadal o žiadne finančné prostriedky, ani žiadne nedostal," uviedla jedna z hovorkýň EK Ana-Paula Laissyová.
Automobilka v utorok informovala, že na budúci rok chce zatvoriť svoj závod v britskom Rytone vzhľadom na vysoké náklady na výrobu a logistiku, v dôsledku čoho príde o prácu 2 300 zamestnancov. Táto informácia v Británii vzápätí vyvolala podozrenia, že na presun výroby na Slovensko mohla spoločnosť neoprávnene použiť peniaze z eurofondov.
Podobné dohady sa v minulosti objavili aj v súvislosti s firmami Elektrolux či Hewlett-Packard. Laissová však nevidí súvislosť medzi prostriedkami z eurofondov a presunom výroby.
"Neexistujú dôkazy o tom, že je priama väzba medzi rozhodnutím firmy presunúť výrobu z jednej krajiny do druhej a získavaním prostriedkov zo štrukturálnych fondov," zdôraznila hovorkyňa. Súčasne poprela dohady, že by prostriedky z eurofondov mohla firme PSA Peugeot Citroën poskytnúť slovenská vláda v podobe štátnej pomoci. V prípade, ak sa členské štáty EÚ rozhodnú poskytnúť firme štátnu pomoc, musia o tom totiž informovať EK, ktorá ju posúdi. Celý proces poskytovania štátnej pomoci a využívania prostriedkov z eurofondov pritom podlieha striktným pravidlám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 03:19