StoryEditor

Ekonóm Bhagwati: "Dni sociálno-trhovej ekonomiky sú spočítané"

06.10.2005, 15:56
Autor:
TASRTASR

Dni sociálno-trhovej ekonomiky, tak ako sa bežne chápe v Nemecku, sú spočítané. Tento názor, ktorý znie v krajine ako provokácia, vyslovil ekonóm, jeden z hlavných kandidátov na získanie tohtoročnej Nobelovej ceny za ekonómiu Jagdish Bhagwati.
Nemecko musí uskutočniť reformy, ktoré sú nevyhnutné. Na výber má dve možnosti. Buď ich zrealizujú politici, alebo ich bude musieť podstúpiť pod tlakom globalizácie vo svetovej ekonomike.
Bhagwati upozornil Nemcov, že podliehať ilúziám je nesprávne. "Nikto nemôže zabrániť podniku, aby sa stal výnosnejším. Nemá zmysel bojovať o zachovanie desiatich pracovných miest. Keď zmizne celý podnik, potom zaniknú všetky jeho pracovné miesta." Podľa neho sa Nemci musia stať flexibilnejšími.
Ekonóm sa domnieva, že takisto je už minulosťou obdobie, v ktorom mali ľudia garantované pracovné miesta, ak nie natrvalo, tak na veľmi dlho.
Jagdish Bhagwati, 71-ročný, je pôvodom Ind. Študoval vo Veľkej Británii a v USA, kde v súčasnosti prednáša na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Je teoretikom pre oblasť zahraničného obchodu. Jeho obrovskou výhodou je, že vedecké poznatky dokáže formulovať jednoducho, tak, že im rozumie široká verejnosť. Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:54