StoryEditor

Slovensko-líbyjská komisia má nájsť možnosti dodávok ropy do SR

21.02.2007, 19:27
Autor:
TASRTASR

Slovensko a Líbya vytvoria medzivládnu komisiu, ktorá bude koordinovať a rozpracúvať projekty dvojstrannej hospodárskej spolupráce, a to najmä v otázke možného zásobovania Slovenska líbyjskou ropou. V Tripolise sa na tom dnes dohodli slovenský minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a líbyjský minister pre ekonomiku, obchod a investície Ali Abdulazíz al-Issawi.
Podľa ministra Jahnátka je teraz potrebné preskúmať technické podmienky, za akých by sa ropa mohla na Slovensko dopraviť. "Možno nájdeme nejakú alternatívu so Slovnaftom a Molom vzhľadom na to, že na nedávnej návšteve Chorvátska sme dohodli, že chorvátska strana umožní výstavbu zásobníkov ropy na svojom území pre potreby Slovnaftu, ale aj celkového Molu. Tieto zásobníky by sa mohli dopĺňať líbyjskou ropou a dodávky by takto pokračovali ropovodom Adria na Slovensko," uviedol minister pre novinárov.
V súvislosti so zdedenými slovenskými pohľadávkami voči Líbyi z čias československej federácie Jahnátek konštatoval, že tento dlh je veľmi komplikovaný a každá strana má zapísanú inú hodnotu. Dokonca aj Ministerstvo financií SR má tri varianty výšky dlhu - od 48 miliónov po 130 miliónov USD. "V prvom rade sa budeme musieť dojednať na výške dlhu, navzájom ju odsúhlasiť. Podľa toho budeme uprednostňovať buď kešovú splátku alebo kapitalizáciu," konštatoval Jahnátek. Dlh podľa jeho slov vznikol komplikovaným spôsobom a najmä česká strana nekoordinovanými krokmi nabúrala jeho systém.
Otázka dlhu ako aj možnosť modernizácie lietadiel Albatros líbyjskej armády Leteckými opravovňami Trenčín budú predmetom rokovaní vo štvrtok. Minister Jahnátek je súčasťou delegácie slovenského premiéra Roberta Fica na prebiehajúcej oficiálnej návštevy Líbye.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:22