StoryEditor

EP podporil dohodu medzi EÚ a USA o leteckej doprave

15.03.2007, 09:10
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament dnes privítal dosiahnutie dohody medzi Európskou úniou a USA o leteckej doprave s názvom "otvorené nebo" a vyzval členské krajiny, aby ju podporili. Dohodou sa budú zaoberať ministri dopravy ešte v priebehu tohto mesiaca. Ak ju schvália, vstúpi do platnosti 28. októbra.
Začiatkom tohto mesiaca sa Bruselu a Washingtonu podarilo po dlhých rokovaniach dosiahnuť dohodu o liberalizácii transatlantickej leteckej dopravy, na základe ktorej bude môcť letecká spoločnosť z EÚ lietať do USA z ktoréhokoľvek letiska z územia únie. Doteraz to nebolo možné, keď napríklad nemecká letecká spoločnosť Lufthansa mohla lietať do USA len z nemeckých letísk.
Europarlament však kritizoval, že sa nedosiahol pokrok v otázke tzv. kabotáže, čo znamená, že zahraničná letecká spoločnosť môže poskytovať svoje dopravné služby v rámci územia inej krajiny. V tomto prípade by išlo o umožnenie letov medzi dvoma americkými mestami. Poslanci rovnako kritizujú, že možnosť účinnej kontroly amerických leteckých spoločností zo strany spoločností z EÚ je stále obmedzená.
Očakáva sa, že prijatie dohody by viedlo k vytvoreniu 80.000 nových pracovných miest, predpokladaný zisk sa odhaduje na 12 miliárd dolárov a počet prepravených pasažierov by sa počas nadchádzajúcich piatich rokov zvýšil o 26 miliónov. S dohodou nesúhlasia britské spoločnosti, ktoré majú vysoké zisky z prevádzkovania letov z londýnskeho letiska Heathrow do USA. Vyvíjajú preto nátlak na britskú vládu, aby na zasadnutí ministrov dohodu nepodporila.
EP dnes takisto odhlasoval návrh nariadenia, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť letov pridelením ďalších právomocí Európskej agentúre pre bezpečnosť letectva (EASA). Nové právomoci sa týkajú podmienok pilotovania lietadiel, licencií pre pilotov, či vydávania a overovania osvedčení pre operátorov. Európsky zákonodarný zbor tiež požaduje, aby EASA mohla udeľovať pokuty v prípade, ak sa preukáže, že leteckí prepravcovia nesprávne implementovali bezpečnostné normy.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:01