StoryEditor

Čierna Hora sa inšpiruje zavedením rovnej dane na Slovensku

20.03.2006, 13:21
Autor:
TASRTASR

Čierna Hora by mohla byť prvou krajinou na svete s nulovou daňou zo zisku podnikov. Čiernohorské ministerstvo financií uvažuje nad jej zavedením ako alternatívu k presadzovaniu rovnej dane aj preto, že si od nej sľubuje kladný ohlas medzi firmami doma i v zahraničí.
"Inšpiruje nás príklad Slovenska, ktorému zavedenie rovnej dane pomohlo získať imidž krajiny s jednoduchým a moderným daňovým systémom," povedala štátna tajomníčka čiernohorského ministerstva financií Koviljka Mihailovičová na seminári "Paralely ekonomických reforiem na Slovensku a v Čiernej Hore", ktorý v spolupráci s čiernohorským Centrom pre podnikanie a ekonomický rozvoj (CEED) pripravila Nadácia F. A. Hayeka.
Na minulotýždňovom seminári v čiernohorskej metropole Podgorica s predstaviteľmi Nadácie F. A. Hayeka diskutovali zástupcovia čiernohorských vládnych i mimovládnych organizácií o nulovej dani pre podniky, rovnej dani z príjmov pre zamestnancov, zavedení druhého piliera dôchodkového systému a ďalších plánovaných reformách.
"Čiernu Horu čakajú reformy dôchodkového aj daňového systému, ale niektoré dôležité zmeny už má za sebou. Svetová banka ich ocenila titulom Najlepší reformátor podnikateľského prostredia za rok 2005," povedal riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren.
Oficiálnou menou v Čiernej Hore je už päť rokov euro. Krajina spĺňa všetky prísne maastrichtské kritériá a teší sa rastúcemu prílevu zahraničných investícií. Veľkou výhodou Čiernej Hory je zvládnutá kupónová privatizácia, vďaka ktorej sa podarilo vytvoriť robustný finančný trh a veľmi dobre fungujúce burzy cenných papierov, na ktorých pravidelne obchodujú nielen finančné inštitúcie, ale i občania či firmy hľadajúce kapitál. Firmy platia zo zisku iba 9-% daň. Príjmy zamestnancov sa zdaňujú tromi sadzbami od 15 do 22 %. "Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným u nás stojí iba jedno euro a trvá najviac štyri dni," zdôraznil riaditeľ čiernohorskej agentúry pre zahraničné investície MIPA Petar Ivanovič.
Nadácia F. A. Hayeka v spolupráci s lokálnymi partnermi uskutočňuje projekt zameraný na prenos skúseností v oblasti ekonomických a sociálnych reforiem zo Slovenska do Čiernej Hory. V rámci spolupráce budú slovenskí konzultanti pomáhať partnerom z Čiernej Hory pri zavádzaní daňovej reformy, príprave druhého piliera dôchodkového systému, či zlepšovaní podnikateľského prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:51