StoryEditor

Ceny benzínu v ČR sú vysoké, minister financií Sobotka nie je spokojný

19.09.2005, 13:47
Autor:
TASRTASR

Napriek tomu, že ceny ropy klesajú a zlacneli aj rafinérie, distribútori pohonných látok a čerpacie stanice v Českej republike na to dostatočne nereagujú. V nedeľu na to v diskusnej relácii TV Prima upozornil podpredseda vlády a minister financií ČR Bohuslav Sobotka.
"Ceny na čerpacích staniciach sa vzhľadom na terajšiu situáciu na svetových trhoch znižujú príliš pomaly. Vždy, keď sa ceny pohonných látok v Česku zvyšujú, deje sa tak veľmi rýchlo, ale v okamihu, keď by malo dôjsť k náhlemu poklesu cien, znižujú sa veľmi pomaly," konštatoval Sobotka, podľa ktorého situáciu veľmi pozorne sleduje český Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS).
Na otázku, či by vláda ČR predsa len nemala pristúpiť k zníženiu spotrebnej dane na pohonné látky, Sobotka odpovedal: "To som nepodporoval a podporovať nebudem. Zarobili by na tom iba výrobcovia a distribútori. Motoristi by zo zníženia dane nevideli ani korunu."
V piatok bola priemerná cena benzínu Natural 95 v Česku 33,03 Kč, čo je v prepočte asi 43,57 Sk, teda iba o 21 halierov nižšia ako v predchádzajúcom týždni, keď zdraženie kulminovalo. Nafta v priemere zlacnela dokonca iba o 11 halierov. Zatiaľ čo niektoré čerpacie stanice už znížili ceny až o dve koruny, na iných sa nehýbu z miesta. Napríklad v Prahe stál ešte v nedeľu liter naturalu na väčšine púmp najmenej 33,50 Kč.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,319 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 18:43