StoryEditor

Výber operátora je v poriadku

11.08.2006, 00:00

Proces výberu tretieho operátora nebol bezproblémový. Prvýkrát bolo výberové konanie vyhlásené v roku 1998, avšak z dvoch prihlásených uchádzačov ani jeden nesplnil podmienky tendra, preto ho vtedajší minister Jasovský zrušil. Ďalší tender bol vyhlásený v roku 1999, po mnohých spochybňovaniach ho zrušil minister Palacka. Následne došlo v roku 2000 k podstatnej zmene zákona o telekomunikáciách a výberové konanie odvtedy nevyhlasuje ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, ale Telekomunikačný úrad SR. Ten v roku 2002 pridelil licenciu súčasným operátorom a tiež firme Profinet.sk ako ďalšiemu záujemcovi, ale keďže táto spoločnosť nebola schopná zaplatiť 1,5 miliardy korún za licenciu, tretí operátor opäť nezačal na slovenskom trhu pôsobiť.
Už vtedy bolo jasné, že čiastka 1,5 mld. Sk za licenciu je príliš vysoká vzhľadom na penetráciu a podmienky na slovenskom trhu. Licencie súčasných mobilných operátorov však obsahujú ustanovenie, podľa ktorého TÚ nepridelí ďalšie licencie pre sieť UMTS za výhodnejších podmienok skôr ako po 1. januári 2006. Aj z týchto dôvodov vláda Slovenskej republiky na svojom prvom rokovaní v roku 2006 odporučila, aby bolo vyhlásené výberové konanie na pridelenie frekvencií tretiemu poskytovateľovi mobilných služieb. Telekomunikačný úrad zrejme zdieľal podobné názory na stav trhu a preto 31. mája 2006 vyhlásil výberové konanie na výber tretieho mobilného operátora.
Komisia, ktorej členov vymenoval podľa zákona o elektronických komunikáciách predseda úradu, rozhodla o poradí, na ktorom sa umiestnili účastníci tendra. Podľa mojich informácií členovia komisie rozhodovali v súlade so zákonom a žiaden z uchádzačov nebol diskriminovaný. Nemám preto žiadne pochybnosti o objektívnosti stanoveného poradia. Hlavným kritériom na rozhodovanie
komisie bol rozvoj konkurencie. Práve to bol jeden z hlavných princípov, ktorý predchádzajúca vláda odporúčala zohľadniť pri organizovaní výberového konania.
Som veľmi rád, že tender dopadol úspešne a že na Slovensko sa chystá jeden z najväčších svetových operátorov. Myslím si, že takýto silný hráč dokáže byť veľmi účinnou protiváhou aj na takto penetrovanom trhu súčasným poskytovateľom mobilných služieb.

Autor je poslancom NR SR a bývalý minister dopravy, pôšt a telekomunikácií

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:26