StoryEditor

Svet ohrozuje neovládateľná americká družica

28.01.2008, 07:17
Autor:
SITASITA

Vláda Spojených štátov amerických v nedeľu uviedla, že sleduje nefunkčnú špionážnu družicu, ktorá sa po strate pohonu približuje k Zemi. Potvrdila tak predošlé správy v médiách, podľa ktorých má nekontrolovaný satelit dopadnúť na Zem koncom februára alebo začiatkom marca. Okrem neistého miesta dopadu vyvoláva obavy aj údajný obsah nebezpečných látok, ktoré môžu uniknúť do prostredia.
"Ministerstvo obrany v súčasnosti sleduje situáciu," povedala hovorkyňa Pentagonu Karen Finnová. Zároveň potvrdila, že družica zostupuje z obežnej dráhy. Dohady o prítomnosti vysoko nebezpečných látok Finnová odmietla komentovať. Odmietla tiež konkretizovať druh satelitu. Ako uviedol denník The New York Times, odborníci sa domnievajú, že ide o experimentálnu snímkovaciu družicu vypustenú v roku 2006. USA disponujú hustou sieťou satelitov, z ktorých niektoré pomáhajú pri útokoch na nepriateľské ciele. Podľa špecialistov špionážnym družiciam často upravujú dráhu v pomerne malej výške, aby zodpovedala potrebám sledovania. Takéto manévre si vyžadujú zásobu vysoko toxického hydrazínového paliva. Chemická zlúčenina má škodlivé účinky na centrálnu nervovú sústavu a vo väčších množstvách môže spôsobiť smrť. Podľa odborníkov, ktorých citoval The New York Times, by hydrazín zhorel v prípade roztrhnutia palivovej nádrže, čo je pravdepodobné pri vstupe do atmosféry. Niektoré družice však využívajú jadrovú energiu získavanú z plutónia alebo obohateného uránu. "Hľadáme možnosti, ako zmierniť akékoľvek možné škody," uviedol v sobotu pre tlačovú agentúru AFP hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Gordon Johndroe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:44