StoryEditor

Taliban prepustil dve juhokórejské rukojemníčky

12.08.2007, 07:36
Autor:
SITASITA
Islamistické hnutie Taliban prepustilo dve ženy zo skupiny 21 juhokórejských rukojemníkov, ktorých už viac ako tri týždne zadržiava v Afganistane.

Hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí agentúre AFP povedal, že sa jedná o "gesto dobrej vôle". "Naše vedenie sa rozhodlo ako gesto dobrej vôle bez akýchkoľvek podmienok prepustiť dve rukojemníčky v zlom zdravotnom stave," vyhlásil Ahmádí.
Druhý hovorca hnutia Zabihulláh Mudžahíd prepustenie dvoch rukojemníčok potvrdil, oficiálne zdroje z juhokórejského veľvyslanectva v Kábule či afganskej vlády tak však zatiaľ neurobili. Ahmádí uviedol, že ak ženy zatiaľ nedorazili na dohodnuté miesto prepustenia, vo veci bude zrejme "problém s prepravou". "Jediné, čo vám môžem povedať, je, že vrcholná rada nariadila ich prepustenie, a tak boli prepustené."
Rozhodnutie o slobode pre dve rukojemníčky prišlo niekoľko hodín po ukončení prvých priamych rokovaní dvoch zástupcov Talibanu a štvorčlennej juhokórejskej delegácie v afganskom meste Ghazní ležiacom približne 140 kilometrov južne od hlavného mesta Kábul. Na stretnutí sa zúčastnili aj štyria predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža. Vyjednávania sa uskutočnili bez účasti zástupcov afganskej vlády.

Mudžahíd uviedol, že prepustenie žien "ukáže, že rokovania vedieme čestne a očakávame od afganskej vlády, že bude tiež čestná a prepustí našich väzňov," dodal.

Dvadsaťjedenčlennú zadržiavanú skupinu juhokórejských občanov, ktorí chceli v Afganistane poskytovať humanitárnu pomoc, tvorilo 16 žien a 5 muži. Militanti zajali celkovo 23 Juhokórejčanov, ale dvoch mužov popravili. Únoscovia opakovane hrozili, že zabijú ďalších rukojemníkov, ak vláda neprepustí väznených príslušníkov Talibanu. Vláda to však odmietla, pretože takáto výmena by podľa jej názoru povstalcov povzbudila k ďalším únosom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:19