StoryEditor

Arabi vnímajú správu o zlyhaní USA v Iraku s obavami

07.12.2006, 15:30
Autor:
SITASITA

Viacero Arabov si vysvetlilo správu americkej poradnej skupiny, ktorá kriticky zhodnotila politiku prezidenta Georgea W. Busha v Iraku, ako potvrdenie zlyhania americkej politiky na Blízkom východe. Napriek tomu, odporúčania Irackej študijnej skupiny vyvolali vo štvrtok v arabských kruhoch znepokojenie. Viaceré arabské médiá i politickí analytici varujú, že správa môže povzbudiť ozbrojencov a ďalšie nekontrolovateľné sily, ktoré sa snažia využiť bezpečnostné vákuum v Iraku na získanie moci.
Podľa Abdela Moneima Saída, riaditeľa Centra al-Ahrám pre politické a strategické štúdie v Káhire, je správa "potvrdením obmedzenosti americkej moci" a reputácia i dôveryhodnosť Spojených štátov v regióne utrpí v blízkej dobe veľkú stratu. Podľa Mustafu Bakrího, redaktora populárneho egyptského denníka Al-Osboa a ostrého kritika Spojených štátov, správa signalizuje "koniec Ameriky". Bakrí v televíznom vysielaní vyzval arabské krajiny, aby využili moment, keď sa USA nachádzajú v najzraniteľnejšom období". Egyptský opozičný denník Al-Wafd v súvislosti so správou vyhlásil, že "Bush priznal prehru v Iraku", čo v podstate "znamená skutočný koniec vlády Busha, jeho politiky a neokonzervatívnych skupín". Jordánsky šéfredaktor denníka Al Arab al-Jawn varoval, že ak arabské krajiny nezasiahnu a nenapravia to, v čom Spojené štáty zlyhali, politické vákuum v Iraku vyplní susedný Irán. Na rast iránskeho vplyvu v Iraku a jeho negatívne dôsledky upozorňuje v posledných dňoch viacero arabských médií.
Správa, ktorú v stredu predložila Georgeovi Bushovi a americkému Kongresu desaťčlenná nezávislá komisia, navrhuje odchod väčšiny príslušníkov amerických bojových jednotiek z Iraku do prvej štvrtiny roka 2008 v závislosti od situácie. Po tomto termíne by v krajine mali zostať len vojaci, ktorí trénujú iracké bezpečnostné sily, a príslušníci elitných síl rýchleho nasadenia, ktorí by mali čeliť bojovníkom al-Kájdy. Správa tiež navrhuje širokú diplomatickú ofenzívu na Blízkom východe s cieľom ukončiť izraelsko-palestínsky konflikt. USA podľa štúdie nemôžu dosiahnuť svoje ciele na Blízkom východe bez širšieho mierového plánu pre celý región. V tejto súvislosti komisia vládu vyzýva aj na priame rokovania s Iránom a Sýriou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:35