StoryEditor

Odovzdanie Mladiča ICTY je kľúčové pre budúcnosť Srbska, tvrdí Belehrad

06.07.2005, 09:11
Autor:
TASRTASR
Minister obrany Srbska a Čiernej Hory Prvoslav Davinič na vládou organizovanom okrúhlom stole venovanom problematike vojnových zločinov vyhlásil, že kým nebudú všetci obžalovaní postavení pred justíciu, Srbsko nebude mať príležitosť zlepšiť svoju budúcnosť.

Vydanie generála Ratka Mladiča haagskemu tribunálu OSN je mimoriadne dôležité pre budúcnosť Srbska a jeho zmierenie so susedmi. V Belehrade to dnes vyhlásili poprední predstavitelia vlády.
Minister obrany Srbska a Čiernej Hory (SČH) Prvoslav Davinič na vládou organizovanom okrúhlom stole venovanom problematike vojnových zločinov vyhlásil, že kým nebudú všetci obžalovaní postavení pred justíciu, Srbsko nebude mať príležitosť zlepšiť svoju budúcnosť.
Počas balkánskych vojen z 90. rokov "sa stali nevysloviteľné zverstvá," povedal Davinič na fóre, spoluorganizovanom Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
"Nemožno poprieť, že ľudia srbskej národnosti tieto veci robili. Spravodlivosti treba učiniť zadosť, najskôr musíme vyčistiť vlastný dvor," povedal Davinič.
S blížiacim sa desiatym výročím masakry v bosnianskej Srebrenici je Srbsko pod čoraz intenzívnejším tlakom medzinárodného spoločenstva, aby vydalo Mladiča. Generálovi, veliteľovi bosnianskosrbských jednotiek počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95, je pripisovaná hlavná zodpovednosť za masakru, pri ktorej srbské jednotky zabili takmer 8000 moslimských mužov a chlapcov. Výročie masakry si pripomenú 11. júla, v deň, keď srbské jednotky srebrenickú enklávu - vyhlásenú za tzv. bezpečnú zónu OSN - obsadili. Haagsky tribunál v súvislosti s masakrou obžaloval Mladiča a vojnového politického lídra bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča z genocídy. Obaja obžalovaní zostávajú na slobode. Mladič sa podľa tribunálu ukrýva v Srbsku, kde dlhé roky otvorene žil, Karadžič sa zrejme skrýva v srbskej časti Bosny.
Belehrad v ostatnom čase zintenzívnil sľuby, že Mladiča vydá, ak ho nájdu na území Srbka a Čiernej Hory (SČH). Doteraz však úrady informovali len o neúspešných pokusoch o jeho vypátranie.
"Vo vlastnom záujme musíme splniť naše medzinárodné záväzky. To napomôže zmiereniu s našimi susedmi ... a čím skôr sa zmierime, tým skôr sa môžeme priblížiť k Európe," povedal Davinič.
Minister pre menšiny Rasim Ljajič, ktorý vedie vládny úrad pre spoluprácu s haagskym tribunálom, vyhlásil, že Mladič zostáva "hlavnou zodpovednosťou" Srbska.
Pred výročím srebrenickej masakry médiá priniesli správy o tom, že vláda s Mladičom vedie tajné rokovania o podmienkach jeho prípadného vzdania sa tribunálu. Oficiálni predstavitelia však takéto rokovania popierajú.
"Vieme, že všetko závisí na vydaní Ratka Mladiča. Teraz je na nás, aby sme zistili, či je skutočne v Srbsku a Čiernej Hore," povedal Ljajič.
Šéf belehradskej misie OBSE Maurizio Massari na okrúhlom stoke vyjadril "presvedčenie, že spolupráca (Belehradu) s tribunálom OSN bude zavŕšená, osobitne vydaním generála Mladiča".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:19