StoryEditor

Ajatolláh Chameneí schválil Mahmúda Ahmadínidžáda za nového prezidenta Iránu

03.08.2005, 12:16
Autor:
TASRTASR

Najvyšší vodca Iránskej islamskej republiky ajatolláh Chameneí schválil dnes Mahmúda Ahmadínidžáda ako nového iránskeho prezidenta.
"Schvaľujem hlasovanie národa a menujem doktora Mahmúda Ahmadínidžáda za prezidenta Iránskej islamskej republiky," povedal ajatolláh Chameneí na oficiálnom ceremoniáli odchádzajúcej hlavy štátu Muhammada Chatámího, ktorého 48-ročný konzervatívec Ahmadínidžád nahrádza na čele štátu. Reformista Chatámí už bol vo funkcii maximálny počet dvoch štvorročných volebných období.
V sobotu zloží Ahmadínidžád slávnostnú prísahu, čím sa jeho menovanie stane oficiálnym. Iránskych prezidentov najprv schváli najvyšší vodca krajiny, ktorý je podľa ústavy skutočnou hlavou štátu, a až potom zloží nový prezident sľub pred parlamentom.
Ahmadínidžád, člen ultrakonzervatívnej strany Abadgaran (Rozvoj), ktorá má väčšinu aj v parlamente, je lojálny islamského establišmentu krajiny a blízky iránskemu tradičnému kléru. V júnových voľbách získal prekvapujúce víťazstvo, keď pomerne hladko porazil ťažkého súpera Alího Akbara Rafsandžáního.
Po sobotňajšom zložení prísahy nový prezident vymenuje členov nového vládneho kabinetu, o ktorých bude následne hlasovať parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:33