StoryEditor

Belgická tlač o summitu EÚ: Skončila sa éra jednotnej Európy

20.06.2005, 14:44
Autor:
TASRTASR

Belgická tlač dnes v reakciách na neúspešný minulotýždňový summit EÚ kritizuje najmä neoblomný postoj Veľkej Británie a zhoduje sa, že britský premiér Tony Blair premárnil zablokovaním dohody o financovaní únie v rokoch 2007-13 veľa šancí.
Britský premiér podľa mnohých premárnil životnú šancu vyšvihnúť sa na miesto európskeho lídra a zatieniť Jacqua Chiraca a Gerharda Schrödera. Kvôli niekoľkým miliardám však k zhode nedošlo... Blair myslel najmä na komentáre v britskej bulvárnej tlači, napísal flámsky denník De Standaard.
Podľa novín De Morgen stratil Blair svojim postojom všetky sympatie pre svoj hospodársky model Európy založený na reformách. Ak by súhlasil, získali by Briti potrebnú podporu pre svoje predsedníctvo, ktoré sa začne 1. júla. Možno by získali tiež podporu pre svoju liberálnu agendu, ktorá podľa Blaira môže zachrániť Európu. Nič z toho však nebude. Namiesto konštruktívneho postoja v prospech Európy dal Blair na prvé miesto vlastné (britské) záujmy, napísal De Morgen.
Denník La Libre Belgique na prvej strane konštatuje, že Európa sa prepadla do hlbokej krízy. Pokus nových krajín zachrániť summit obetovaním časti svojich príjmov navyše zahanbil bohatšiu starú časť EÚ.
Noviny však nekladú vinu za krach len Blairovi. Za stolom boli štyri či päť Thatcherových a všetci chceli späť svoje peniaze, cituje denník belgického europoslanca Jeana-Luca Dehaena v narážke na bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherovú, ktorá v roku 1984 vymohla pre Britániu dnes toľko kritizovaný britský rabat.
Skepticky sa na budúcnosť jednotnej Európy pozerá denník Le Soir. Európsky sen je odsúdený na rozbitie, píšu noviny. V piatok večer sa podľa neho skončila jedna éra - jednotná Európa je minulosťou. Čo ju nahradí, o tom sa práve začína diskutovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:57