StoryEditor

Americký prezident má dnes navštíviť Afganistan

01.03.2006, 09:32

Americký prezident George W. Bush má v stredu navštíviť Afganistan a po stretnutí a obede s prezidentom Hámidom Karzajom majú mať spoločnú tlačovú konferenciu. Oznámil to zdroj blízky afganskému prezidentovi. Americká ambasáda v Kábule však odmietla komentovať, či prezident Bush Afganistan v stredu navštívi.
Americký prezident v utorok miestneho času odletel zo Spojených štátov na návštevu južnej Ázie, počas ktorej navštívi Indiu a Pakistan. Vyvolalo to špekulácie aj o neohlásenej krátkej návšteve v Afganistane. Ich pravdivosť posilňujú zosilnené bezpečnostné opatrenia v Kábule, nad ktorým prelietavajú vojenské vrtuľníky a v uliciach hliadkujú obrnené terénne autá.
Americká armáda vedie v Afganistane asi 21-tisícový vojenský kontingent, ktorý sa pokúša zlikvidovať militantov z hnutia Taliban a členov teroristickej siete al-Kájda. Situácia v krajine je však stále napätá. Podľa správy americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA) pre Kongres sa dokonca zhoršuje a počet incidentov v minulom roku vzrástol o 20 percent. "Hrozba povstania proti afganskej vláde je teraz najvyššia od roku 2001 a potrvá celú jar," povedal vo Washingtone šéf DIA, generál Michael Maples.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:34