StoryEditor

Rokovania medzi Japonskom a Severnou Kóreou zlyhali

07.03.2007, 07:32
Autor:
SITASITA

Bilaterálne rokovania medzi Severnou Kóreou a Japonskom s cieľom normalizovať ich diplomatické vzťahy sa skončili predčasne. Informovalo o tom v stredu severokórejské veľvyslanectvo bez udania dôvodu prerušenia rozhovorov. Rokovania sa začali v stredu a vychádzali z dohody o zastavení jadrového programu Severnej Kórey, na ktorú pristúpil Pchjongjang minulý mesiac v Pekingu. Bilaterálne stretnutie vo Vietname malo trvať dva dni a delegácie oboch krajín mali na ňom prerokovať vyriešenie vzájomných sporov. Hlavnými témami mali byť osudy unesených japonských občanov v Severnej Kórei a odškodnenie zo strany Japonska za vojnové škody z minulosti.
Nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Tokiom a Pchjongjangom je jednou z kľúčových podmienok dohody uzavretej medzi Severnou Kóreou, Japonskom a štyrmi ďalšími regionálnymi mocnosťami s cieľom zastaviť zbrojný jadrový program komunistického štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:10