StoryEditor

Chirac vyzval na ratifikáciu dohovoru UNESCO

28.09.2006, 16:58
Autor:
SITASITA

Francúzsky prezident Jacques Chirac vyzval vo štvrtok na frankofónnom summite všetkých zúčastnených lídrov, aby ratifikovali dohovor Organizácie Spojených národov na podporu kultúrnej rôznorodosti prostredníctvom ochrany národnostných zvyklostí a menšinových jazykov.
Podľa Chiraca je dohovor z dielne Organizácie pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) nevyhnutný pre "rozvoj kultúrnych iniciatív" a "mladým ľuďom ponúka nádej na otvorený a slobodný svet". Proti dohovoru sa už ohradili Spojené štáty, ktoré sa obávajú, že by mohol umožniť obchodné bariéry pre vývoz kultúrnych diel, napríklad filmov.
Jedenásty summit 53-člennej Medzinárodnej frankofónnej organizácie (OIF), prvý na území východnej Európy, otvoril vo štvrtok ráno rumunský prezident Traian Basescu. Na rokovaní je prítomných 22 prezidentov, 11 premiérov a 36 ministrov zahraničia členských krajín, ale aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.
Ústrednou témou rokovaní je najmä spolupráca v oblasti kultúry, nových technológií a vzdelávania a hľadanie spôsobu ako čeliť celosvetovému trendu medzi mladými ľuďmi, ktorí čoraz viac uprednostňujú anglický jazyk pred francúzskym.
Účastníci summitu by mali podpísať dohodu o používaní francúzštiny a o zabezpečení francúzskych prekladov na medzinárodných stretnutiach.
Chirac počas svojho prejavu odsúdil nedávny konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom na území Libanonu, členskej krajiny OIF. Organizátori sa rozhodli nepozvať na summit prosýrskeho libanonského prezidenta Emila Lahúda a miesto neho oslovili premiéra Fuáda Sinioru, ktorý však z dôvodu zachovania dobrých vnútropolitických vzťahov vyslal na summit ministra kultúry Taríka Mitrího.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:58