StoryEditor

EP podporil návrh socialistov týkajúci sa sporu medzi vládou SR a políciou

01.12.2005, 08:32
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament (EP) dnes pomerom hlasov 181:130 podporil návrh socialistov, aby sa súčasťou jeho programu stal spor medzi slovenskou vládou a policajnými odborármi. EP by sa ním mal zaoberať pravdepodobne zajtra.
Žiadosť predložil nemecký poslanec a predseda Skupiny európskych socialistov (PES) Martin Schultz, ktorého podporila Monika Beňová. Európska komisia by mala podľa neho preskúmať okolnosti odvolania slovenského predsedu odborového zväzu polície, ako aj rozhodnutie slovenskej vlády začleniť políciu pod jurisdikciu vojenských a nie občianskych súdov.
"Vláda Slovenskej republiky degradovala predsedu odborového zväzu policajtov a jednostranne vyhlásila, že už neuznáva tento zväz ako rokovacieho partnera a pohrozila disciplinárnymi konaniami voči každému policajtovi, ktorý by sa zúčastnil na akomkoľvek proteste za zlepšenie svojich životných a pracovných podmienok," uviedla Beňová.
Slovenská poslankyňa pripomenula, že Slovensko vstúpilo v roku 2004 do Európskej únie aj preto, lebo ju vníma ako garanta základných práv a hodnôt. Z tohto dôvodu vyzvala poslancov EÚ, aby Slovensku ukázali, že pre nich sú tieto práva záväzné.
Proti návrhu Schultza a Beňovej vystúpil Peter Šťastný argumentujúc tvrdením, že ide o otázku právneho štátu. Ako uviedol, zamestnanec v tomto prípade porušil predpisy a nadriadený ho potrestal v súlade so svojimi právomocami. Šťastný súčasne vyjadril hrdosť na úspechy, ktoré dosiahlo Slovensko pod vedením premiéra Mikuláša Dzurindu. Pripustil síce, že krajina sa ešte môže zlepšovať, no vyzval parlament, aby "zameral svoju pozornosť radšej na oveľa pálčivejšie otázky".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:15