StoryEditor

NASA dočasne zastavila všetky plánované lety amerických raketoplánov

28.07.2005, 08:56
Autor:
TASRTASR

Pri utorňajšom štarte sa z vonkajšej palivovej nádrže raketoplánu Discovery oddelil veľký kus izolačnej peny, v dôsledku čoho Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) až do odstránenia spomenutého problému zastavil všetky plánované vesmírne lety amerických raketoplánov.
Na základe rozhodnutia NASA, ktoré v stredu večer zahlásil programový riaditeľ Bill Parsons, sa spochybnil vesmírny let raketoplánu Atlantis, plánovaný na september tohto roku. Parsons novinárom nevedel povedať, či sa americkým expertom problém s izolačnou penou, ktorý podľa jeho slov neohrozí bezpečnosť prebiehajúcej misie raketoplánu Discovery, podarí vyriešiť ešte v priebehu tohto roka.
Päťdesiat metrov vysoká vonkajšia nádrž bola po tragickom nešťastí raketoplánu Columbia, ktoré sa odohralo pred približne dvoma rokmi a šiestimi mesiacmi, rekonštruovaná. Podľa slov námestníka programového riaditeľa NASA Wayna Halea sa v spodnej časti raketoplánu Discovery, ktorý by dnes popoludní mal doraziť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), poškodili aj tri tepelné kachličky.
3 1 ko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 23:40