StoryEditor

Izrael žiada zastavenie prác pri mešite al-Aksá

08.02.2007, 12:54
Autor:
SITASITA

Izraelský minister obrany Amir Perec požiadal v liste premiéra Ehuda Olmerta o okamžité zastavenie stavebných prác v blízkosti jeruzalemskej mešity al-Aksá, ktoré vyvolali veľké rozhorčenie medzi moslimami. Podľa Pereca práce na novom prístupovom moste by sa mali zastaviť, aby sa zabránilo možnému ohrozeniu bezpečnosti, uviedol pre agentúru AFP úradník pod podmienkou anonymity. Podľa neho úrad premiéra celú záležitosť opatrne preveruje.
Výkopové práce pri tretej najvýznamnejšej mešite na svete, ktoré vyvolávajú ostré protesty v arabskom a moslimskom svete, pokračujú v Jeruzaleme tretí deň. Práce sa podľa izraelskej strany uskutočňujú mimoriadne opatrne pod dohľadom archeológov. Experti vylučujú, že by práce mohli poškodiť mešitu al-Aksá.
Izraelský denník Haaretz uviedol, že Perecov list bol priložený k písomnému vyjadreniu generála Amosa Gilada, podľa ktorého stavebné práce môžu podnecovať fanatizmus v arabskom svete.
Libanonská radikálna strana Hizballáh vyzvala v stredu arabské a moslimské štáty, aby zakročili proti "nehoráznej agresii" Izraela, ako označila prebiehajúcich práce v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme. Výkopové práce pri moslimskej mešite al-Aksá v Jeruzaleme môžu podľa palestínskeho lídra Mahmúda Abbása ohroziť blízkovýchodný mierový proces. Skupina Islamské hnutie zvolala na piatok demonštráciu na protest proti výkopovým prácam. Taláb al-Saná z izraelskej arabskej strany Zjednotený arabský zoznam dokonca varoval, že práce by mohli vyvolať tretiu palestínsku intifádu.
Výkopy sa uskutočňujú pod bránou Mugrabí, ktorú plánujú mostom spojiť s ďalšou bránou starého mesta Dung. Mugrabí slúži ako hlavný vchod do komplexu, ktorý židia nazývajú Chrámová hora a moslimovia al-Harám al-Šaríf. Je to miesto, kde v roku 2000 vypukla druhá intifáda po kontroverznej návšteve Ariela Šarona. V roku 1996 zahynulo na palestínskom území viac ako 80 ľudí počas trojdňových násilností, ktoré vypukli po tom, ako vtedajší izraelský premiér Benjamin Netanjahu otvoril nový vchod do kontroverzného archeologického tunela v blízkosti moslimských posvätných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:31