StoryEditor

Filipíny privítali misiu OSN pri objasňovaní politických vrážd

12.02.2007, 11:50
Autor:
SITASITA

Filipínska vláda v pondelok prisľúbila plnú spoluprácu s Organizáciou Spojených národov pri vyšetrovaní vlny politických vrážd od roku 2001. Podľa pozorovateľov bolo na Filipínach od nástupu k moci filipínskej prezidentky Glorie Arroyovej zavraždených viac ako 800 politických aktivistov, pracovníkov v oblasti ľudských práv, odborových predákov, právnikov a sudcov. Väčšina obetí bola predstaviteľmi ľavice a niektorí z nich boli obviňovaní z vojenských kontaktov s maoistickými rebelmi, ktorí v krajine vedú partizánsku vojnu už takmer štyridsať rokov.
V pondelok pricestoval do filipínskej metropoly Manila špeciálny splnomocnenec OSN pre mimosúdne alebo arbitrážne popravy Philip Alston so svojím tímom, ktorý má za úlohu situáciu okolo politických vrážd prešetriť. Ľavicová skupina Bajan, ktorá tvrdí, že medzi zavraždenými je 366 jej členov, sa s Alstonom stretla a odovzdala mu dokumenty súvisiace s vraždami.
Hovorca prezidentky Ignacio Bunye tím OSN privítal "v duchu pravdy a spravodlivosti" a Alstonovej misii vyjadril podporu filipínskej vlády. Podľa Bunyeho prezidentka Arroyová od začiatku spomínané vraždenie odsudzovala a vynaložila všetko možné úsilie, aby sa incidenty vyšetrili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:54