StoryEditor

Vírus H5N1 zmutoval do formy prenosnej medzi cicavcami

14.11.2005, 12:03
Autor:
TASRTASR

Vírus H5N1 zmutoval do nebezpečnej formy, ktorá sa môže šíriť medzi cicavcami, informovali dnes vedci vo Vietname, ktorý je krajinou najviac postihnutou vtáčou chrípka.
Pasteurov inštitút v Hočiminovom Meste oznámil, že rozlúštil genetický materiál z 24 vzoriek vírusu H5N1 odobratého zo zvierat a ľudí.
"Typ H5N1, ktorý začiatkom roku 2005 infikoval ľudí a vodnú hydinu, má niekoľko mutácií a tie sa sústreďujú v dôležitých funkčných častiach povrchu proteínov," uvádza sa na webovej stránke inštitútu www.pasteur-hcm.org.vn s odkazom na proteínové receptory na povrchu vírusu, čo mu umožňuje vstupovať do zvieracích buniek a vychádzať z nich.
"Objavila sa mutácia, ktorá vírusu umožňuje efektívnu replikáciu v tkanivách cicavcov. Môže stať sa veľmi nákazlivým," uvádza inštitút.
Vedci tiež objavili mutáciu génu PB2 vo vzorke vírusu odobratej pacientovi, ktorý tento rok zomrel v provincii Dong Thap.
Podľa nového objavu vírus zlepšuje svoje šance na prispôsobenie sa novým hostiteľom, citovalo nedeľňajšie vydanie denníka Quan Doi Nhan Dan vedúcu oddelenia molekulárnej biológie Cao Bao Vanovú.
Vanová agentúre Reuters povedala, že výskumom sa tiež zistilo, že vírus H5N1 sa stal odolným voči antivírusovému lieku Tamiflu.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča vládam, aby si robili zásoby Tamiflu alebo inhalačného prípravku Relenza, ktorý je považovaný za najlepší prostriedok pre zvládnutie prvej etapy ľudskej pandémie - tá môže prepuknúť po mutácii H5N1 do formy ľahko prenosnej z človeka na človeka. Vývoj príslušnej vakcíny trvá asi pol roka.
"Dúfali sme, že Tamiflu je účinný spôsob boja proti vírusu, ale ako ukazujú naše zistenia, ľudia by sa nemali spoliehať len na Tamiflu," povedala Vanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:00