StoryEditor

Médiá o Chiracovom odchode z politiky

12.03.2007, 10:19
Autor:
SITASITA

Francúzske médiá sa v pondelok takmer výlučne venujú vyhláseniu prezidenta Jacqua Chiraca o tom, že odchádza z politiky. "Chirac prišiel sprevádzaný potleskom, no odchádza menej populárny, ako kedy bol," píše pravicový denník Le Figaro. Podľa novín Chirac nebol pravicovým politikom, "no nikdy to nechcel povedať". Ľavicový denník Liberation pripomína, že Chirac vo svojom nedeľnom televíznom príhovore neoznámil, koho podporí v nadchádzajúcich voľbách.
"Chirac má povesť veľkého štátnika, no potreboval veľa času, aby ju dosiahol," píše ekonomický denník La Tribune. Podľa novín však prezident nedokázal prebudiť Francúzov a Francúzsko v ekonomike. "Chirac zanecháva krajinu v problémoch a Francúzsko sa bude musieť po voľbách mobilizovať," uzatvára denník.
"Môžeme Chiracovi vyčítať, že sa často správal, akoby bolo Francúzsko jedinou krajinou na svete, no nemôžeme mu uprieť, že sa vášnivo zastával hodnôt tolerancie, ktoré sú súčasťou francúzskeho génia," hodnotí Chiracovo pôsobenie v Elyzejskom paláci ekonomický denník Les Echos.
Komunistický denník L´humanité prezidentovi vyčíta, že "sériou podvodov a zrád s Nicolasom Sarkozym zasiali v krajine politickú krízu. Kresťanský denník La Croix pripomína, že odchádzajúci prezident nesie zodpovednosť za inštitucionálnu krízu Európskej únie.
Chirac v nedeľu večer v televíznom prejave oznámil, že nebude kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. "Nastal čas, aby som vám slúžil inak. Nebudem sa uchádzať o vaše hlasy," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:04