StoryEditor

Biskupi chcú v Berlínskej deklarácii zmienku o kresťanstve

15.03.2007, 15:20
Autor:
SITASITA

Nemeckí rímskokatolícki biskupi sa vo štvrtok obrátili na kancelárku Angelu Merkelovú, aby do Berlínskej deklarácie zahrnula zmienku o židovsko-kresťanských koreňoch Európy. Nemecko ako predsedajúca krajina EÚ pripravuje európsku deklaráciu pri príležitosti 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv, ktoré v roku 1957 viedli k vzniku Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS).
Nemecká konferencia biskupov vyzýva, aby bol do textu Berlínskej deklarácie zakomponovaný "odkaz na židovsko-kresťanskú tradíciu a jej dlhotrvajúci význam". Merkelová však uviedla, že s najväčšou pravdepodobnosťou v deklarácii 27-členného spoločenstva nebude žiadna zmienka o spoločných kresťanských hodnotách. "Nechceme prísť s provokatívnou deklaráciou, ale zdôrazniť (v nej), čo nás spája," uviedla tento týždeň Merkelová v rozhovore pre nemeckú televíziu.
Nemeckú kancelárku v súvislosti s absenciou zmienky o kresťanstve kritizoval aj poľský premiér Jaroslaw Kaczyński, ktorý to porovnal k istej forme cenzúry. Kaczyński vyhlásil, že záležitosť predostrie na stretnutí s Merkelovou počas jej piatkovej návštevy Poľska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:07