StoryEditor

Vodca povstalcov v Ugande chce čeliť spravodlivosti doma

21.12.2006, 00:21
Autor:
SITASITA

Líder ugandskej povstaleckej Armády božieho odporu (LRA) a najhľadanejší vojnový zločinec na svete, Joseph Kony, je ochotný čeliť spravodlivosti pred ugandským súdom. Informovali o tom v stredu ugandské úrady. Kony vo svojom odkaze prezidentovi Ugandy Yowerimu Musevenimu uviedol, že podľa neho ugandský súdny systém mu ponúka najlepšiu príležitosť vysvetliť jeho príbeh. Na Konyho, jeho zástupcu a troch veliteľov LRA je vydaný medzinárodný zatykač. Medzinárodný trestný tribunál (ICC) obviňuje vodcov LRA zo spáchania vojenských zločinov a zločinov proti ľudskosti v priebehu 20 rokov ich boja proti ústrednej vláde. Podľa ICC v ugandskom konflikte zahynuli desiatky tisíce ľudí a približne dva milióny museli opustiť svoje domovy.
Kony počas nedávneho rokovania s vládnymi predstaviteľmi údajne navrhol, aby obe strany otvorene predniesli svoj prípad, pričom svedkami má byť ugandský ľud. Podľa Konyho sa vládne sily dopustili všetkých zločinov, z ktorých obviňujú jeho a jeho bojovníkov. Uganda ponúkla Konyho rebelom odpustenie všetkých zločinov, ak podpíšu mierovú dohodu a súhlasia s podstúpením tradičného zmierovacieho procesu. Mierové rokovania sa obnovili minulý týždeň a obe strany podpísali v nedeľu prímerie na ďalšie dva mesiace.
Konyho Armádu božieho odporu tvoria zvyšky povstalcov zo severu Ugandy, ktorí sa v roku 1986 vzbúrili proti ugandskej vláde potom, ako prezident Yoweri Museveni pochádzajúci z juhu Ugandy prevzal v krajine moc a zvrhol brutálnu vojenskú juntu. LRA má základne na juhu Sudánu, ktorého vláda povstalcov podporovala. Vojna na severe Ugandy je považovaná za jednu z najhorších a najzabudnutejších humanitárnych kríz na svete.
Kony, ktorý o sebe tvrdí, že ako hlava LRA má mystickú moc, chcel nahradiť vládu prezidenta Museveniho takou vládou, ktorá by sa riadila desiatimi prikázaniami. Podľa odhadov OSN LRA využíva armádu detských bojovníkov a za posledné dve desaťročia uniesla viac ako 20 tisíc detí. Dievčatá sa stali sexuálnymi otrokyňami povstaleckých veliteľov a z chlapcov sa stali vojaci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:29