StoryEditor

EÚ: Čína musí otvoriť svoje trhy

23.10.2006, 11:45
Autor:
SITASITA

Európska únia v pondelok varovala Čínu, že musí zdvojnásobiť úsilie v oblasti trhových reforiem a dodržať svoje záväzky k hospodárskej otvorenosti, inak bude čeliť ochranným opatreniam zo strany EÚ. Európa môže ostať otvorená, len ak Čína ako jej partner bude zdieľať rovnakú otvorenosť a ochotu dodržiavať pravidlá voľného obchodu, napísala eurokomisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová a eurokomisár pre obchod Peter Mandelson v denníku International Herald Tribune. "V opačnom prípade budeme v Európe svedkami rastúceho protekcionizmu," ako to vidieť v niektorých častiach Spojených štátov, píše sa vo vyhlásení.
Európska komisia by mala v utorok vytýčiť svoju novú politickú a obchodnú stratégiu vo vzťahu k Číne, v ktorej by mala Peking vyzvať, aby plne implementoval svoje záväzky vyplývajúce z jeho členstva vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO), ak chce mať vyvážené obchodné vzťahy v jeho najväčším obchodným partnerom.
Európska únia s jej 25 členmi je najväčším obchodným partnerom Číny a smeruje do nej 19 % jej zahraničného obchodu. Na druhej strane je Čína primárnym zdrojom dovážaných tovarov do Európy. Európsky export do Číny zaznamenal medzi rokmi 2000 a 2005 nárast o 69 %, čo je vyšší nárast ako so zvyškom sveta.
Podľa Ferrerovej-Waldnerovej a Mandelsona by Európa mala nechať svoje trhy otvorené pre čínske produkty a prispôsobiť sa výzve konkurencie. Zároveň však žiadajú od Číny, aby reformovala svoju trhovú ekonomiku a pristúpila na pravidlá voľného obchodu. Konkrétne ide o zlepšenie právnej ochrany zahraničných spoločností, reformu bankovníctva a zrušenie ochranných obchodných obmedzení a opatrení ako obmedzenia vstupu európskych investorov a produktov a dotácií čínskym podnikateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:33