StoryEditor

OSN znepokojuje neochota Sudánu

07.02.2007, 08:49
Autor:
SITASITA

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) sú frustrovaní a skeptickí v súvislosti s neochotou sudánskeho prezidenta povoliť nasadenie mierových jednotiek OSN do krízového regiónu Dárfúr. Medzinárodné sily OSN by mali v Dárfúre pôsobiť v rámci spoločnej mierovej misie s jednotkami Africkej únie (AÚ), ktorým sa zatiaľ nepodarilo zastaviť eskaláciu násilia v konfliktnom regióne. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý sa s prezidentom Umarom al-Bašírom stretol minulý mesiac, novinárom v utorok povedal, že stále očakáva pozitívny a jasný súhlas sudánskej vlády.
Pan, ktorý v utorok informoval BR o záveroch svojej cesty po Afrike a Európe, vyjadril svoj vlastný pocit frustrácie z nevyhnutnosti ukončiť hrubé násilnosti v Dárfúre čo najskôr a obnoviť mierový proces. Podľa neho neprijateľné odkladanie znemožňuje pomoc miliónom obetí. Pan uviedol, že rokovania s al-Bašírom boli dosť zložité. Budúci týždeň budú v rokovaniach v Chartúme a Dárfúre pokračovať Panov splnomocnenec Jan Eliasson spolu so špeciálnym vyslancom AÚ Salimom Ahmedom Salimom. Podľa Pana pokrok sa dá dosiahnuť zintenzívnením politických rokovaní. Panamský veľvyslanec v BR skonštatoval, že rokovania s al-Bašírom sa viac komplikujú a k žiadnemu pokroku nedochádza.
Hoci vláda v Chartúme s nasadením spoločnej mierovej sily v Dárfúre súhlasila, sudánsky prezident vytrvalo odmieta zapojenie zahraničných vojakov do konfliktu. Podľa al-Bašíra by prítomnosť cudzích vojsk poškodila sudánsku zvrchovanosť a pokúsila by sa v oblasti znovu nastoliť kolonializmus. Od začiatku bojov v Dárfúre vo februári 2003 zahynulo viac ako 200 tisíc ľudí a 2,5 milióna muselo opustiť domovy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:35