StoryEditor

Barroso varoval štáty EÚ pred jednostrannými krokmi ohľadne ústavy

02.06.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR

redseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval dnes členské štáty EÚ, aby neprijímali jednostranné rozhodnutia ohľadne budúcnosti európskej ústavy po jej nedeľňajšom odmietnutí vo Francúzsku a pravdepodobnom dnešnom nesúhlase obyvateľov Holandska.
Počkajme na výsledok holandského referenda, ale akýkoľvek bude, žiadam všetkých členov EÚ a európskych lídrov, aby sa vyhli jednostranným iniciatívam pred summitom (16.-17. júna), povedal Barroso novinárom po schôdzke s portugalským premiérom Josém Socratesom.
Barroso nemenoval žiadnu krajinu, ale napríklad Británia má na budúci týždeň rozhodnúť, či zastaví alebo bude pokračovať v príprave referenda o ústave.
Česká republika dnes oznámila, že na summite navrhne predĺženie času na ratifikáciu ústavy, ktorá sa má pôvodne skončiť do októbra 2006. Práve na summite chce únia spoločne riešiť, čo bude ďalej s jej prvou ústavou.
Barroso dnes nezopakoval výzvu všetkým členským štátom, aby pokračovali v ratifikácii, ako to urobil v nedeľu večer po francúzskom nie. Namiesto toho povedal, že ďalší postup musia posúdiť lídri dvadsaťpäťky na summite v Bruseli 16.-17. júna. Potrebujeme vyjasnenie od Európskej rady. Potrebujeme vedieť, kam smerujeme, dodal Barroso s tým, že jednostranné kroky krajín by len komplikovali konsenzus.
Barroso zároveň vyzval lídrov EÚ, aby na summite dosiahli dohodu o finančnom výhľade na roky 2007-13, čo však vzhľadom na pretrvávajúce hlboké rozpory bude veľmi zložité. Po francúzskom referende potrebuje Európa signály, že ide dopredu, uviedol šéf komisie, ktorý si myslí, že dohoda o tzv. finančnej perspektíve na summite je stále možná.
Barroso aj luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorého krajina teraz predsedá únii, urobia dnes večer po oznámení výsledkov holandského referenda o ústave spoločné vyhlásenie.
(spravodajca TASR Robert Sermek) juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:01