StoryEditor

Izrael schválili novú židovskú osadu na Západnom brehu Jordánu

27.12.2006, 09:10
Autor:
SITASITA

Izraelské ministerstvo obrany schválilo výstavbu novej židovskej osady na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Izrael sa pritom v rámci plnenia takzvanej "cestovnej mapy", medzinárodného pokusu ukončiť násilie na Blízkom východe, zaviazal, že nové osady stavať nebude. Podľa Saíba Irikáta, poradcu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, schválenie novej židovskej osady "narúša atmosféru spolupráce, ktorá bola znova naštartovaná na sobotňajšom rokovaní Mahmúda Abbása a (izraelského premiéra) Ehuda Olmerta". "Aký odkaz tým chcú vyslať?" spýtal sa Irikát.
Západného brehu Jordánu sa Izrael zmocnil v blízkovýchodnej vojne v roku 1967. Palestínčania územie vnímajú ako základ ich budúceho samostatného štátu a požadujú, aby im patrilo celé. Izraelský premiér Olmert v posledných mesiacoch často hovorí o možnosti podstatných územných ústupkov Palestínčanom. Na druhej strane však opakuje, že niektoré židovské osady na Západnom brehu Jordánu si Izrael plánuje ponechať. O výstavbe nových osád však doteraz reč nebola.
Nová osada, ktorú minulý týždeň schválilo izraelské ministerstvo obrany, sa stavia už niekoľko mesiacov aj bez povolenia. Malo by sa do nej nasťahovať 23 židovských rodín, ktoré boli minulý rok vysťahované z palestínskeho Pásma Gazy. Podľa predstáv osadníkov by sa táto nová osada mohla stať časom domovom pre sto rodín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:37