StoryEditor

Solana v Kosove: V Európe je miesto pre nové štáty

07.12.2005, 08:28
Autor:
TASRTASR

Koordinátor zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ Javier Solana dnes v Prištine nevylúčil možnosť nezávislosti Kosova. Podľa Solanu v Európe je miesto pre nové štáty, ktoré sú pripravené rešpektovať európske hodnoty.
"Vždy, keď sú tieto hodnoty bránené, a vždy, keď je vôľa, je v Európe miesto pre nové štáty," citovali Solanu belehradské médiá. Solana označil za mimoriadny okamih stretnutie s tímom, ktorý bude pôsobiť v záujme toho, čo je - podľa jeho slov - snom všetkých Kosovčanov.
Solana vyhlásil, že Kosovo začne písať novú stránku histórie, pričom EÚ mu bude pomáhať pri dosahovaní európskej perspektívy. Solana vyzval vládu OSN spravovanej provincie, aby pokračovala v procese decentralizácie a vyvinula väčšie úsilie pri dosahovaní štandardov demokracie.
Solana sa v Prištine stretol s kosovským prezidentom Ibrahimom Rugovom, ktorý povedie tím kosovskoalbánskych vyjednávačov na nastávajúcich rokovaniach o budúcom štatúte provincie.
Hlavný diplomat únie vyhlásil, že rokovania budú dlhé a náročné a vyžiadajú si "bolestivé obete", zároveň varoval, že môžu byť prerušené v prípade obnovenia násilností v Kosove.
"V prípade, že sa obnoví akékoľvek násilie, na nízkej alebo vysokej úrovni, viete, že to bude pravdepodobne začiatok konca procesu," povedal Solana.
Misia OSN nariadila posilnenie policajných hliadok po celom území provincie po sérii incidentov, vrátane neúspešného raketového útoku na autobus smerujúci do Belehradu z uplynulého víkendu.
Počas rokovaní "dôjde k určitým problémom, k momentom napätia," uviedol Solana po stretnutí s kosovským vyjednávacím tímom.
Rugova zopakoval svoj postoj, že najlepším riešením pre provinciu bude nezávislé Kosovo, ktoré bude rešpektovať a chrániť menšiny.
Kosovo, oficiálne súčasť Srbska a Čiernej Hory (SČH), je pod správou OSN od júna 1999, keď sa skončili nálety NATO na vtedajšiu Juhosláviu, ktorými aliancia zasiahla do konfliktu medzi kosovskoalbánskymi separatistami a jednotkami Belehradu.
Albánci tvoria 90 percent dvojmiliónovej populácie Kosova a trvajú na nezávislosti, čo však srbská strana odmieta. Belehrad navrhuje riešenie "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť". Začiatok Spojenými národmi sprostredkovaných rozhovorov o budúcnosti provincie sa očakáva v januári.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:34