StoryEditor

Dzurinda: Bolo by super, keby sa finančná perspektíva dohodla do konca júna

23.03.2005, 16:24
Autor:
TASRTASR

lovenský premiér Mikuláš Dzurinda verí, že dosiahnutá dohoda o reforme pravidiel rozpočtovej disciplíny v EÚ uľahčí aj dohodu o novom finančnom pláne únie na roky 2007-13, ktorú by luxemburské predsedníctvo chcelo uzavrieť na júnovom summite.
Ak budeme hľadať väzbu medzi schválenou reformou Paktu stability a rastu a finančnou perspektívou, tak vnútorný hlas mi skôr šepká, že je to dobrá správa, povedal Dzurinda novinárom na záver jarného ekonomického summitu v Bruseli.
Podľa neho krajiny, ktoré presadzovali reformu paktu, môžu vykázať istý politický úspech a spokojnosť a rýchlejšie a pružnejšie pristúpiť k dohodám o budúcom financovaní únie. Bolo by super, keby sme sa na nej (finančnej perspektíve) dohodli do konca júna, povedal premiér.
Ideálne sú podľa Dzurindu aj časové súvislosti v júni bude už po voľbách vo Veľkej Británii, po referende o európskej ústave vo Francúzsku a Holandsku, a stále dosť ďaleko do volieb v Nemecku. Tá konštelácia časová aj politická je optimálna práve tak, aby sme to medzi koncom mája a koncom júna dokázali zvládnuť, dodal premiér.
Súhlasil aj štátny tajomník ministerstva financií SR Vladimír Tvaroška. Vzhľadom na dohodu o reforme paktu sú šance, že sa do konca júna podarí urobiť aj finančnú perspektívu podstatne vyššie, povedal Tvaroška s tým, že všetci majú záujem na dohode v tomto termíne.
Únia sa po jarnom summite, ktorý schválil reformu paktu stability i novú stratégiu zvyšovania ekonomickej výkonnosti môže naozaj sústrediť najmä na tretiu veľkú prioritu týchto mesiacov nový finančný plán na roky 2007-13.
Po vyčistení stola od ostatných veľkých tém sa členské štáty EÚ na úrovni ministrov zahraničia i technickej úrovni v najbližších týždňoch pustia do zásadnej debaty o budúcich výdavkoch.
Doterajšie rozhovory neviedli k pokroku a ukázali pretrvávajúce veľké rozdiely skupina bohatších krajín žiada zmrazenie výdavkov na jednom percente HDP, Európska komisia s podporou chudobnejších štátov presadzuje vyššie výdavky na priemernej ročnej úrovni 1,14 percenta HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:43