StoryEditor

Šéf armády D. Haluc: Trpezlivosť Izraela voči teroru nie je nekonečná

08.06.2005, 10:17
Autor:
TASRTASR

Trpezlivosť Izraela sa stráca, povedal po utorkových vážnych porušeniach prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi náčelník štábu izraelskej armády Dan Haluc.
Palestínski teroristi v utorok najprv ostreľovali raketami Kassám izraelské mesto Sderot, kde zdravotníci museli ošetriť ženu a jej dve deti a potom ďalšia raketa Kassám zasiahla židovskú osadu v pásme Gazy, kde zahynuli traja ľudia a päť ďalších osôb bolo zranených. Medzi obeťami sú dvaja palestínski robotníci a jeden Číňan. Všetci zranení sú palestínski poľnohospodárski robotníci, ktorí pracovali v skleníku v osade Ganej Tal. Ďalšie štyri rakety dopadli popoludní v blízkosti kibucov Or-Haner a Kissufim na izraelskom území bez toho, aby spôsobili zranenia alebo hmotné škody.
Za utorkové útoky prevzali zodpovednosť Oddiely Al-Kuds, ktoré sú ozbrojeným krídlom militantnej skupiny Islamský džihád, ktoré uviedli, že to bola odveta za zabitie ich príslušníka izraelskými vojakmi v Džaníne. Bolo to najkrvavejšie porušenie prímeria počas jedného dňa od jeho oficiálneho vyhlásenia na izraelsko-palestínskom summite v Šarm aš-Šajchu 8. februára tohto roku.
Podľa Haluca podnikne Izrael vlastné opatrenia proti útokom palestínskych ozbrojencov, ak Palestínska autonómia nie je schopná takýmto útokom zabrániť.
"Radím, aby sa z toho, čo sa stalo v utorok, nerobili závery, ale ak Palestínska autonómia bude aj naďalej slabá, musí si uvedomiť, že predovšetkým škodí sama sebe a môže sa ocitnúť bez vlády. Vo vhodnom čase a na vhodnom mieste urobíme všetko, čo sa od nás žiada, ale nebude sa o tom diskutovať pred kamerami. Je to ďalší výsledok slabosti palestínskej samosprávy v jej postoji proti teroristickým skupinám. Palestínska autonómia dokáže robiť správne vyhlásenia, ale nič nerobí v teréne," dodal izraelský generál.
Palestínske vedenie v utorok ostro odsúdilo zabitie príslušníka Islamského džihádu izraelskými vojakmi v Džaníne, ale pomlčalo o raketových útokoch, ktorých následkom boli traja mŕtvi, medzi nimi aj dvaja Palestínčania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:16