StoryEditor

Laos má podozrenie na druhú obeť vtáčej chrípky

04.03.2007, 09:25
Autor:
SITASITA

Žena, ktorá ochorela minulý mesiac je pravdepodobne druhým prípadom nákazy vtáčou chrípkou u človeka v Laose. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva, ktoré zároveň zdôraznilo, že výsledky testov zatiaľ nie sú konečné. Úvodné laboratórne testy preukázali, že žena z predmestia metropoly Vientiane je pozitívna na typ vírusu H5, avšak je potrebných ďalších šesť dní na určenie, či sa jedná o jeho nebezpečný kmeň H5N1, uviedol doktor Bounlay Phommasack. Ten zároveň vyslovil presvedčenie, že celkom určite sa jedná o H5N1, keďže v blízkej dedine objavili hydinu infikovanú nebezpečných vírusom.

Zdravotnícki predstavitelia minulý mesiac informovali, že pozitívne testovali na vtáčiu chrípku 15-ročné dievča. Dievča ochorelo 10. februára, teda iba pár dní potom, čo v oblasti potvrdili nákazu H5N1 medzi hydinou. Dievča hospitalizovali vo Vientiane a neskôr previezli do Thajska, kde jej stav stabilizovali. Úvodné testy na druhej obeti vykonalo laoské Národné centrum pre laboratórium a epidemiológiu, pričom klinické vzorky budú zaslané i referenčnému laboratóriu OSN na overenie a potvrdenie. Ženu testovali koncom februára potom, čo sa u nej prejavovali príznaky ochorenia ako je horúčka a zápal pľúc.

Zdravotnícke tímy skontrolovali vyše 7800 domácností v 20 dedinách v oblasti Sisattanak pri hlavnom meste. Laos hraničí so štyrmi krajinami, kde vypukla vtáčia chrípka - Čína, Thajsko, Kambodža a Vietnam. V Laose zaznamenali vírus H5N1 u vtákov v roku 2004, 2006, a opäť pred dvoma týždňami, ale doteraz nie medzi ľuďmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:42