StoryEditor

Iracká kríza zhoršila českú bilanciu

14.04.2003, 00:00

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Českej republiky sa vo februári prehĺbil na 9,5 mld. českých korún oproti januárovým štyrom miliardám. Informovala o tom hovorkyňa Českej národnej banky Alica Frišaufová.
Za výrazným zhoršením platobnej bilancie Českej republiky vo februári stála vrcholiaca neistota okolo situácie v Iraku. Prejavila sa predovšetkým v zhoršení vývozu, ktorý klesol až o miliardu korún. Deficit v bilancii služieb sa zdvojnásobil a prílev priamych zahraničných investícií zo zahraničia sa spomalil. "Neistota okolo Iraku sa sprostredkovane prejavila aj v prípade ostatných investícií, ako sú napríklad portfóliové investície, či krátkodobé vklady," povedala analytička Českej sporiteľne Helena Horská.
Odlev portfóliových investícií sa vo februári spomalil z 12 na 2,8 mld. korún. Ich celková bilancia však zostáva stále negatívna, čo sa v najbližších mesiacoch meniť nebude. K zlepšeniu môže podľa Horskej dôjsť v druhom polroku. Podmienkou je, aby centrálna banka neznížila úrokové sadzby a aby sa koruna neoslabovala. Pri súčasnom kurze 31 korún za jedno euro Horská nevidí priestor na udržanie vyššieho objemu portfóliových investícií v krajine. V prospech odlevu hovoria aj kľúčové úrokové sadzby, ktoré sú jedny z najnižších v Európe.
Podobný vývoj pretrvával podľa analytičky Českej sporiteľne aj v marci (údaje ešte nie sú dostupné). Vojna v Iraku bude mať negatívny dosah nielen na export, ale aj príjmy z turistiky a prílev investícií zo zahraničia," zdôraznila Horská. Pre budúci vývoj platobnej bilancie je podľa nej dôležité, či sa podarí oživiť záujem turistov o Česko a aký silný bude tlak na ďalší odlev portfóliových investícií.
Vzhľadom na štruktúru platobnej bilancie Horská predpokladá, že na korunu nebude tlak na neúmerné zhodnotenie. Preto Česká národná banka podľa nej nebude pokračovať v znižovaní úrokov s cieľom zabrániť posilňovaniu koruny. Odlev portfóliových investícii a rast podielu reinvestovaného zisku by, naopak, mal viesť k vytvoreniu priestoru na dlhodobejší pokles hodnoty koruny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:35