StoryEditor

Oslabovanie dolára znervózňuje Rusov

16.02.2003, 23:00

Aktuálny kurz amerického dolára pozná naspamäť prakticky každý Moskovčan a zrejme to čoskoro bude platiť aj pre euro. Dolár sa však minulý týždeň stal ešte populárnejšou témou, keďže ruskou centrálnou bankou určovaný nominálny denný kurz vo štvrtok klesol o 0,5 % z 31,82 na 31,65 RUR/USD, teda na úroveň z konca septembra 2002.
Rusi však nie sú zvyknutí na takéto oslabenie dolára. Po skúsenostiach z hyperinfláciou a výraznou devalváciou, ktoré ich opakovane pripravovali o úspory, obyvateľstvo krajiny totiž stratilo dôveru k rubľu a sporí radšej v dolároch. Po tom, čo centrálna banka bola v roku 1998 po finančnej kríze nútená uvoľniť rubeľ, ktorý sa v priebehu štyroch mesiacov prepadol o viac než 70 %, začala používať politiku riadeného plávajúceho kurzu oproti doláru. Vzhľadom na vyššiu infláciu než v USA a v eurozóne si Rusi zvykli na vyšší kurz dolára aj napriek súbežnému zhodnocovaniu rubľa.
Navyše centrálna banka až donedávna udržiavala stabilný kurz rubľa k doláru prostredníctvom nákupu devíz. No v dlhodobejšom horizonte by však musela tlačiť viac peňazí, čo by zvýšilo infláciu. Banka sa preto vzdá ukotvenia výmenného kurzu a namiesto toho stanoví cieľ inflácie. Viceguvernér Oleg Vjugin vysvetlil, že nechcú obmedziť trhové sily, no snažia sa zachytiť krátkodobé silné výkyvy kurzu. Ako informoval denník Neue Zürcher Zeitung, po zverejnení správy, že centrálna banka odstupuje od výraznejšej intervencie v prospech dolára, americká mena v stredu zoslabla o sedem kopejok a vo štvrtok o ďalších šesť.
Ruské zmenárne obyčajne pracujú veľmi efektívne, rýchlo zohľadňujú kolísanie kurzov a ako základ používajú januárový priemerný kurz 31,82 RUR/USD, pričom rozdiel medzi predajným a nákupným kurzov obyčajne nepresahuje 10 kopejok. V dôsledku neistoty sa však rozpätia pre dolár prudko zvýšili, kým v prípade eura zostali stabilné a nízke. Moskovské zmenárne tak pracujú s rozpätiami nad 20 kopejok a v časoch, keď chýbajú aktuálne informácie, tieto rozdiely niekedy dosahujú až 100 kopejok.
Rusi pre oslabenie dolára uvažujú o prevode časti úspor na eurá a veľmi pozorne sledujú vývoj eura, ktoré v novembri 2002 prvýkrát prekonalo paritu s dolárom a po krátkodobom oslabení sa v decembri opäť zotavilo. Podiel dolárov na valutových transakciách v decembri klesol z obvyklých 90 pod 80 %. Kým však centrálna banka zameriava svoju menovú politiku na dolár, obyvateľstvo sa zrejme nerozhodne pre úplný prechod na euro ako dominantnú menu po rubli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:10