StoryEditor

Ekonomický sentiment na minimách

01.04.2003, 00:00

Ekonomický sentiment v eurozóne v marci klesol na nové šesťročné minimum. Vyplýva to zo včerajších údajov Európskej komisie, ktoré navyše ukázali, že dôvera podnikov a domácností v ekonomiku eurozóny bola výrazne zasiahnutá už pred vypuknutím vojny v Iraku. Celkový index ekonomickej nálady v eurozóne, ktorý bol z väčšej časti zostavený na základe údajov získaných ešte pred začiatkom útoku na Irak, sa v marci znížil na 97,8 bodu z revidovaných 98,4 bodu vo februári. Išlo tak o najvýraznejší pokles indexu od teroristických útokov na Spojené štáty v septembri 2001. Index spotrebiteľskej dôvery klesol ešte viac, ako sa očakávalo, keď sa dostal až na deväťročné minimum -- mínus 21 bodu a podnikateľská dôvera je na minimách od septembra minulého roku. Tieto negatívne údaje teda vyvíjajú tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby v nasledujúcich mesiacoch znížila kľúčové úrokové sadzby pre krajiny eurozóny, aj napriek tomu, že inflácia ostala v marci na vysokej úrovni. Ročná miera inflácie eurozóny dosiahla 2,4 percenta a oproti predchádzajúcemu mesiacu sa vôbec nezmenila. Je to však prvý odhad Eurostatu -- štatistického úradu Európskej únie. Ceny v eurozóne tak rástli už ôsmy mesiac za sebou viac, ako stanovuje dvojpercentný strop ECB. Práve vyššia miera inflácie znižuje priestor pre ECB na možné zníženie úrokov.
Jedným z faktorov je určite vojna v Iraku, ale dôveru spotrebiteľov ovplyvnil aj rast nezamestnanosti. Práve zvýšenie spotrebiteľských výdavkov je hlavným kľúčom na obnovu ekonomického rastu v krajinách eurozóny. Ken Watrett, hlavný ekonóm francúzskej banky BNP Paribas uviedol, že očakáva najskorší pokles sadzieb až v máji. "Makroekonomické dôvody na zníženie úrokov sú veľmi silné," dodal. Ekonomická teória hovorí, že nižšie úrokové sadzby by mali prispieť k vyšším investíciám vo firmách a odradiť spotrebiteľov od šetrenia. ECB sa snažila svojimi vyhlásenia, že zostáva v pohotovosti a v prípade potreby zmení úrokové sadzby, upokojiť nervozitu na trhu, avšak zatiaľ podľa predstaviteľov banky existuje priveľa neistoty okolo vývoja vojny v Iraku. Podľa niektorých analytikov je však ponechanie úrokových sadzieb na súčasnej úrovni nezodpovedné a necháva tak ekonomiku eurozóny v nebezpečenstve.
Výskumná skupina GfK na základe svojho prieskumu ešte pred začiatkom vojny v Iraku uviedla, že sa zvýšila pravdepodobnosť na pád nemeckej ekonomiky do recesie. V stanovisku Európskej komisie sa uvádza, že práve rast nezamestnanosti silno ovplyvňuje morálku a odstrašuje domácnosti od výdavkov. Európanom sa v poslednom čase zvýšil objem naakumulovaných finančných rezerv a krátkodobých fondov. Väčšina európskych spotrebiteľov radšej ušetrí nejaký ten peniaz navyše, ako by ho mala minúť. Problém je aj v podnikateľskej sfére, keďže podniky nielenže prepúšťajú, ale aj odkladajú investície. Trh očakáva, že zlepšenie v investíciách nenastane ani v nasledujúcich mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:36