StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

19.09.2005, 00:00

Pondelok
Tridsiaty ôsmy obchodný týždeň bude relatívne chudobný na makroekonomické informácie. Pondelkové obchodovanie začneme údajmi z Poľska. Očakávame augustovú priemyselnú produkciu, ktorej tempo rastu sa podľa priemerných odhadov analytikov zvýšilo z 2,6 percenta na 5,3 percenta medziročne. Druhým poľským údajom bude index produkčných cien (PPI), ktorý v auguste pravdepodobne rástol po predchádzajúcej stagnácii. Index PPI zverejní aj Nemecko, očakáva sa 4,8-percentný rast produkčných cien. Posledným údajom dňa bude priemyselná produkcia eurozóny.

Utorok
V dopoludňajšej časti utorkového obchodovania investori upriamia svoju pozornosť na ekonomický sentiment Nemecka, meraný tzv. indexom ZEW, ktorý pravdepodobne klesol z 50 bodov na 45 bodov. Okrem toho bude zverejnená aj obchodná bilancia krajín platiacich eurom. Popoludnie prinesie niekoľko správ z USA, najdôležitejšie bude rozhodnutie Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu o úrokovej sadzbe. Analytici predpokladajú jej rast z 3,5 percenta na 3,75 percenta.

Streda
Počas stredy budú mať investori k dispozícii jediný dôležitý makroekonomický údaj, a to augustové spotrebiteľské výdavky. V júli rástli medziročným tempom 0,5 percenta. Krátky komentár zo svojho zasadnutia ešte prinesie britská centrálna banka Bank of England.

Štvrtok
Štvrtkové obchodovanie opäť prinesie makrodáta z Poľska. Nezamestnanosť u našich severných susedov v auguste pravdepodobne klesla zo 17,9 percenta na 17,8 percenta. Z Maďarska príde informácia o maloobchodných tržbách, ktoré v júli vzrástli o 5,7 percenta. Spojené štáty popoludní ohlásia pravidelný týždenný prírastok počtu žiadateľov o nezamestnaneckú podporu a okrem toho aj index hlavných ekonomických indikátorov, ktorý sa v auguste zrejme znížil o 0,3 percenta po júlovom 0,1-percentnom raste.

Piatok
Posledné tohtotýždňové obchodovanie prinesie len dve makroekonomické informácie. Prvou budú francúzske mzdy, a tou druhou bude maďarská nezamestnanosť. Nezamestnanosť sa u našich južných susedov v júli skončila na hladine 7,1 percenta.
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:44