StoryEditor

Koruna najsilnejšia v histórii

09.01.2006, 23:00
Slovenská koruna sa včera obchodovala oproti euru na najnižších úrovniach v histórii. Podporená prudkým posilnením poľského zlotého a pozitívnou náladou na okolitých trhoch ráno prelomila hranicu 37,5 SKK/EUR a zlepšila si svoje historické maximum o viac ako desať halierov na hranicu 37,370 SKK/EUR.

Slovenská koruna sa včera obchodovala oproti euru na najnižších úrovniach v histórii. Podporená prudkým posilnením poľského zlotého a pozitívnou náladou na okolitých trhoch ráno prelomila hranicu 37,5 SKK/EUR a zlepšila si svoje historické maximum o viac ako desať halierov na hranicu 37,370 SKK/EUR. Zhodnocovanie koruny je pozitívnou správou pre importérov, ktorým zlacnejú tovary a služby dovážané za eurá. Robí však starosti vývozcom, ktorí inkasujú v eurách.
Podpora z viacerých strán
Posilnenie koruny na rekordné úrovne začiatkom roku očakávali analytici aj díleri. Pozitívny ekonomický výhľad krajiny a zhodnocovanie mien okolitých štátov už niekoľko dní naznačovali zdolanie jej doterajšieho maxima z marca minulého roka 37,51 SKK/EUR. Začiatkom roka sa zvykne koruna posilňovať, čo súvisí s otváraním nových pozícií. Tento rok sa o to pričinilo najmä oslabenie dolára po tom, čo americká centrálna banka Fed naznačila koniec cyklu zvyšovania úrokových sadzieb. "Investori odchádzajúci z USA časť týchto prostriedkov presúvajú na rozvíjajúce sa trhy, ako je aj Slovensko," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Väčšina londýnskych hráčov je priaznivo naklonená investíciám do strednej Európy. "Aj správa o výmene na poste poľskej ministerky financií počas víkendu pomohla zvýšiť apetít po regionálnych menách vrátane koruny," dodáva analytička VÚB Mária Valachyová. Kontroverznú Terezu Lubinsku totiž vystrieda na poste Zyta Gilowska, ktorú finančné trhy vnímajú pozitívnejšie.
Stále pod vplyvom regiónu
Koruna je o 2,7 percenta silnejšia ako centrálna parita 38,455 SKK/EUR stanovená mechanizmom výmenných kurzov ERM II, do ktorého Slovensko vstúpilo koncom novembra. Teória o tom, že sa koruna vymaní po vstupe do čakárne na euro spod vplyvu regiónu, zatiaľ príliš neplatí. Skutočný vývoj kurzu totiž závisí najmä od zahraničných špekulantov. "Tieto vplyvy by mohli s približujúcim sa prijatím eura slabnúť, aj keď pravdepodobne úplne nevymiznú, keďže Slovensko je najmenší trh v regióne," myslí si Mušák.
Bude ešte silnejšia
Krátkodobý výhľad pre korunu ostáva podľa analytikov aj dílerov priaznivý. "Pri nezmenenom regionálnom sentimente by sa mala koruna oproti euru v horizonte jedného až dvoch mesiacov posilňovať," uvádza analytik ČSOB Marek Gábriš. Ďalšia hranica, ktorú by mohla výhľadovo dosiahnuť, je podľa neho 37,20 SKK/EUR, respektíve 37,00 SKK/EUR. V druhej polovici roka môže na korunu vplývať nervozita vyplývajúca z volieb. Práve výsledok jesenných parlamentných volieb je totiž rizikovým faktorom, ktorý môže kurz koruny posunúť jedným či druhým smerom. Ak voľby neprinesú výsledok, ktorý by bol veľmi nepriateľsky naklonený trhom, mohla by sa koruna ku koncu roka priblížiť k 36,6 SKK/EUR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:43