StoryEditor

Bankári porušili etický kódex

20.02.2006, 23:00

Vedenie renomovanej investičnej banky Morgan Stanley prepustilo štyroch pracovníkov za návštevu striptízového baru s jedným s investorov, ktorý využíva finančné služby medzinárodnej investičnej banky. Pracovníkmi banky, ktorí sa spolu pozerali s klientom na obnažené ženy, boli traja pracovníci predaja a jeden analytik. Erotické výlety spolu s klientmi banky sú priamo v rozpore s kódexom etického správania sa pracovníkov Morgan Stanley. Kódex zakazuje frivolné správanie všetkým zamestnancom Morgan Stanley.
Wall Street Journal v podrobnom opise výletu nezabudol poznamenať, že návšteva štyroch pracovníkov v bare so sporo odetými dievčatami bol neoficiálnou súčasťou programu investičnej konferencie Morgan Stanley v meste Phoenix v americkom štáte Arizona v novembri minulého roka. Firma zatiaľ svoje rozhodnutie nekomentovala. Toto nie je prvý podnikový škandál v Morgan Stanley so sexuálnym nádychom. V roku 2004 bola investičná banka nútená zaplatiť 54 miliónov amerických dolárov, aby sa zbavila obvinení v diskriminácii žien na pracovisku z roku 2001. Pracovníčky Morgan Stanley tvrdili, že manažment banky platí pracovníčkam podstatne menej ako ich mužským kolegom a nepozýva ženy na žiadne korporatívne podujatia.
Napríklad Allison Schieffelinová už vtedy upozornila súdy na návštevy pracovníkov striptízových klubov. Okrem iného obvinila svojich šéfov, že jej bránili v profesijnom postupe a dovoľovali si výroky a správanie, ktoré ju diskriminovali na základe pohlavia. Túto pracovníčku prepustili preto, lebo si sťažovala na svojich nadriadených. Banka všetky obvinenia popierala, ale nakoniec prípad skončil mimosúdnou dohodou. Sexuálne harašenia v USA mali finančnú dohru vo viacerých prípadoch. V roku 1997 investičná banka Smith Barney zaplatila 100 miliónov dolárov pre dvetisíc svojich pracovníčok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:25