StoryEditor

Burza mení systém výpočtu indexu SDX

24.04.2003, 00:00

Bratislava (SITA) -- Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB) od 1. mája zásadne zmení systém výpočtu indexu SDX pre štátne dlhopisy. Podľa momentálne platnej metodológie do formuly indexu vstupujú priemerné kurzy jednotlivých dlhopisov s tým, že pokiaľ sa dlhopis v danom dni neobchodoval, do formuly vstupuje posledný vypočítaný priemerný kurz. Od 1. mája však budú do výpočtu indexu vstupovať indikatívne ceny štátnych dlhopisov. Indikatívnu cenu pre dlhopisy obchodované na BCPB vypočítava a zverejňuje burza na dennej báze od 15. júla minulého roka. "Indikatívna cena dlhopisov je vlastne adekvátnou náhradou kurzu dlhopisu v dni, keď sa reálne obchod neuskutočnil, a aj z tohto dôvodu sa burza rozhodla používať ju pre aktualizáciu denných hodnôt svojho dlhopisového indexu," uviedla O. Dlugopolská z BCPB. Burza priebežne dopĺňa svoje pravidlá pre konštrukciu tak výnosovej krivky, ako aj indikatívnej ceny dlhopisov v nadväznosti na diskusie s jednotlivými subjektmi pôsobiacimi na slovenskom finančnom trhu, pre ktoré je existencia trhových cien dôležitá najmä z pohľadu oceňovania portfólií. V blízkej budúcnosti preto burza plánuje podobnú zmenu metodológie zaviesť aj pre ostatné neštátne dlhopisy.
SDX je kumulatívnym indexom, čo znamená, že zobrazuje historický výnos daného portfólia dlhopisov, ktoré malo hodnotu 100 Sk k 1. októbru 1996. Hodnotu SDX ovplyvňujú zmeny cien a úrokové zmeny. Báza indexu je rozdelená na štátne a ostatné, teda podnikové a bankové dlhopisy. Váhy dlhopisov sú úmerné veľkostiam ich emisií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:00