StoryEditor

Vysoké zásoby brzdia rast cien ropy

22.02.2006, 23:00

Futuritné kontrakty na americkú ropu Light Sweet stúpli v utorok na newyorskej burze NYMEX po troch dňoch voľna o viac ako dolár za barel (159 litrov) po tom, čo došlo k obmedzeniu dodávok z Nigérie a Ekvádora. Obchodníci tiež s obavami sledovali pomalý postup rokovaní o možnej spolupráci pri obohacovaní uránu medzi Ruskom a Iránom.
Marcový kontrakt v utorok na burze NYMEX exspiroval a jeho posledná cena dosiahla 61,1 dolára za barel, čo je nárast o dve percentá (1,2 dolára) oproti piatkovej zatváracej cene. Cena aprílového kontraktu stúpla ešte viac, keď oproti piatku vzrástla o 1,45 dolára na záverečných 62,74 dolára. V priebehu včerajšieho ázijského obchodovania sa však cena ľahkej americkej ropy znížila o 30 centov na 62,44 dolára. Ako uviedla agentúra TASR, cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok tiež vzrástla. Sekretariát OPEC včera vo Viedni informoval, že barel ropy OPEC sa v utorok predával v priemere za 56,07 USD. Ropa tak v porovnaní s pondelkom zdražela o 61 centov.
Piatkový útok na terminál firmy Shell v Nigérii -- najväčšiu zahraničnú spoločnosť pôsobiacu v krajinách OPEC -- sa na burze v Londýne prejavil už v piatok, rozhodujúci nárast ceny ropy Brent však prišiel až v pondelok, keď jej cena prerazila hranicu 60 dolárov za barel a uzatvárala na 61,60 dolára za barel. V utorok jej cena vzrástla o ďalších šesť centov. Nigéria je najväčší producent ropy v Afrike a jedenásty na svete. Dodávky ropy z Nigérie smerujú najmä do USA, Veľkej Británie a Holandska a v úvode tohto týždňa klesli o 455 000 barelov denne.
Nárastu cien ropy k vyšším úrovniam bránia momentálne vysoké zásoby ropy a benzínu v USA, ktoré rastú už sedem týždňov. Burzová cena benzínu minulý týždeň v utorok klesla na deväťmesačné minimum 1,37 dolára za galón. Zásoby rástli aj napriek tomu, že rafinérie v USA pracovali len na 86,1 percenta svojich kapacít.
OPEC bude rozhodovať o ťažobných kvótach na zasadaní 8. marca. Podľa vyjadrenia kuvajtského ministra ropného priemyslu, šejka Ahmeda al-Fahda al-Sabaha, môže kartel zvýšiť produkciu ropy v druhom štvrťroku o dva milióny barelov denne. Námestník ministra ropného priemyslu z Iránu Mohammad Hadi Nejad-Hosseinian potvrdil možné zvýšenie a vyhlásil, že Irán nebude používať svoj export ropy ako zbraň za postup Západu proti iránskemu jadrovému programu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 07:14