StoryEditor

O Transgas má okrem RWE Gas záujem i J & T Banka

29.05.2003, 00:00

Fond národného majetku (FNM) ČR v stredu oznámil, že o kúpu 3,01-percentného podielu českého štátu v plynárenskej spoločnosti Transgas prejavili záujem 2 spoločnosti, a to nemecká RWE Gas, dcéra nemeckej skupiny RWE, a J & T Banka, za ktorou stojí slovenská finančná spoločnosť J & T. RWE Gas už v Transgase vlastní 97 % akcií. Český štát si pri predchádzajúcom predaji Transgasu nemeckej spoločnosti RWE Gas ponechal 3,01 % akcií kvôli vtedajšiemu ministrovi priemyslu a obchodu Miroslavovi Grégrovi. Ten zastával názor, že štát by si mal zachovať možnosť zvolávať valné zhromaždenia firmy, na čo stačil aj uvedený menšinový podiel.
Verejnú obchodnú súťaž na predaj 3,01-percentného balíka akcií spoločnosti Transgas vypísal jeho vlastník FNM ČR v polovici apríla. Orientačnú cenu balíka stanovil fond v súlade s uznesením českej vlády na tri miliardy českých korún. Analytici však očakávali nižšie ponuky, pričom za najpravdepodobnejšie považovali sumu pod dve miliardy českých korún.
Víťaz verejnej súťaže, ktorá sa končí v utorok, bude vybratý do šesťdesiatich dní, pričom jediným kritériom je ponúknutá cena na odkúpenie predávaného balíka akcií spoločnosti Transgas. Cenové ponuky vypisovateľ verejnej súťaže nezverejnil. Zástupcovia oboch záujemcov o kúpu štátneho podielu v Transgase sa k cene odmietli vyjadriť. Ako sa však vyjadrili zástupcovia spoločnosti RWE, hodnota 3,01-percentného balíka akcií Transgasu sa pohybuje okolo 1 miliardy Kč, čo je len tretina sumy, ktorú pôvodne dúfali z predaja získať českí oficiálni predstavitelia.
Podľa vyjadrenia marketingového riaditeľa J & T Petra Máleka chce spoločnosť J & T v prípade úspechu pôsobiť v Transgase ako strednodobý investor a vykonávať akcionárske práva.
Najvážnejším uchádzačom o zvyšok akcií Trasgasu je podľa trhu nemecká spoločnosť. Tá vlani ovládla české plynárenstvo asi za 125 miliárd českých korún. Okrem Transgasu získala RWE Gas podiely aj v ôsmich rozvodných plynárenských firmách v Českej republike.
Finančná skupina J & T je na českom trhu veľmi aktívna. V ČR "zapustila korene" v druhej polovici 90. rokov. Začala rýchlo skupovať fondy z éry kupónovej privatizácie, ktoré nemali silných vlastníkov. Medzi české banky prenikla J & T, keď kúpila skrachovanú Podnikateľskú banku aj s licenciou. Slovenská firma však nikdy nechcela poskytovať klasické bankové služby pre malých klientov. Jej majitelia chceli byť dravými investičnými bankármi. Keď tento mesiac Česká konsolidačná agentúra ponúkla na predaj rekordne veľký balík dlhov, ktoré zostali po očiste bánk pred privatizáciou, bola J & T jednou z prvých firiem v rade. Ponúkla zaň 1,5 miliardy českých korún. Balík 65 mld. Kč nesplácaných úverov preskúmaval aj jeden z jej rivalov na Slovensku, finančná skupina Penta Group. Skupina J & T sa zaujíma aj o uhoľné spoločnosti, o ktorých predaji teraz česká vláda uvažuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:30