StoryEditor

Fušeri kazia renomé firiem

22.08.2005, 00:00
Tlak na ceny je na Slovensku obrovský. "Investori si veľmi často vyberajú najlacnejšie ponuky a potom sú prekvapení nízkou úrovňou riešenia, remeselného spracovania a tiež životnosťou stavby," hovorí generálny riaditeľ žilinskej skupiny spoločnosti Kontrakting Ivan Kolárik. Nie zriedka aj preto už nové strechy majú poruchy, ktoré sa ťažko a draho odstraňujú.

Tlak na ceny je na Slovensku obrovský. "Investori si veľmi často vyberajú najlacnejšie ponuky, a potom sú prekvapení nízkou úrovňou riešenia, remeselného spracovania, a tiež životnosťou stavby," hovorí generálny riaditeľ žilinskej skupiny spoločností Kontrakting Ivan Kolárik. Nie zriedka aj preto už nové strechy majú poruchy, ktoré sa ťažko a draho odstraňujú.
Veľká konkurencia
Konkurencia na slovenskom trhu je podľa neho veľká. Výrazne sa však zníži, ak odberateľ vyberá na základe kvality a schopnosti splniť jeho požiadavky. "Voľný prístup k živnostiam "obohatil" trh o skupiny či partie schopné robiť v stavebnej brandži všetko. Od výkopových a betonárskych prác, cez ústredné kúrenie a vodovod, až po strechy a izolácie stavieb," vysvetľuje.
Trh výrazne deformuje aj čierna práca. Môžu byť za ňou jednotlivci pracujúci bez zmlúv a poberajúci ešte aj sociálne výpomoci od štátu, alebo, a to je podľa Kolárika oveľa vážnejšie, firmy fungujúce bez oficiálnych zmlúv a daňových dokladov. "Podnikatelia dodržujúci zákony sa im nemôžu s cenou ani len priblížiť. Prichádzajú o zákazky, ale aj o kvalifikovaných pracovníkov, ktorých lákajú vyššie príjmy z práce načierno," vysvetľuje.
Orientácia na menšie zákazky
Kolárik upozorňuje, že kvalitné zvládnutie nových technológií si často vyžaduje veľmi úzku špecializáciu pracovníkov i firiem. To však zvyšuje ich náklady. "Lacné ponukové riešenia môžu u odberateľa vyvolať pochybnosti, či tie drahšie, kvalifikované ponuky, nie sú len pokusom o vytiahnutie peňazí z jeho vrecka," dopĺňa.
Dnes sa podľa Eduarda Jamricha z bratislavskej spoločnosti TOR firmy viac zameriavajú aj na menšie zákazky. Nepúšťajú sa bezhlavo do megalomanských projektov. Čoraz viac sa vyhýbajú zákazkám pre veľké priemyselné parky. Je to spôsobené, pokračuje, nejasnými vzťahmi, nedokonalou projektovou prípravou, neustálymi zmenami a v neposlednom rade dlhými lehotami splatnosti faktúr. "Veď ktorý živnostník si môže dovoliť zrealizovať zákazku bez zálohy na materiál a ešte čakať 90 dní na splatnosť faktúry. A to je v tom ideálnom prípade," dopĺňa Jamrich.
Chýba dorast
Pri stavbe striech sa uplatňujú štyri remeslá -- tesár, klampiar, pokrývač a izolatér. Kvalitní tesári či klampiari sú podľa Kolárika na slovenskom trhu nedostatkovou profesiou. "Za klampiara sa neučí toľko žiakov, koľko by sme potrebovali. V profesii pokrývač a izolatér je situácia alarmujúca. Buď sa nevyučujú, alebo nie je o ne záujem," dopĺňa Jamrich. Navyše absolventi týchto odborov často zakotvia v iných profesiách.
Zastarané sú metódy i technické zariadenie škôl. Pod tento stav sa podpísal aj štát, ktorý zodpovednosť za učňovské školstvo presunul na vyššie územné celky. Firmy sú preto podľa Jamricha nútené samy si vychovávať pracovníkov, čo znamená zabezpečiť im školenia, prípadne rekvalifikáciu.
Tradičné remeselné práce ustupujú aj pod tlakom nových technológií. "Väčšina strešných konštrukčných prvkov sa už vyrába priemyselne, a tak stavba strechy sa dá urobiť formou skladačky. Míňajú sa časy, keď jej jednotlivé prvky remeselníci vyrábali vo svojich dielňach či priamo na strechách," uzatvára Kolárik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:07