StoryEditor

Export spojí firmy z Moravy

11.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Odevné podniky v Olomouckého, Moravskosliezskeho a Juhomoravského kraja sa chcú spoločne pokúsiť posilniť odbyt svojich výrobkov na zahraničných trhoch. Dajú si vypracovať štúdiu, ktorá im odporučí, ako podporovať vývoz. Zámer výrobcov podporí Olomoucký kraj, ktorý im na štúdiu prispeje sumou 80-tisíc českých korún.
Námestník hajtmana Pavel Horák uviedol, že o vytvorenie takzvaného klastra (skupiny vzájomne previazaných odvetví sústredených na jednom území) pre odevný priemysel prejavilo záujem 12 spoločností, z nich je šesť z Olomouckého kraja. Figurujú medzi nimi napríklad prostějovské závody Odevní podnik, Gala a Toray Textiles Central Europe. "Štúdia im odpovie na otázku, čo môžu spolu urobiť pre podporu exportu. Môže napríklad firmám odporučiť, aby vytvorili pre určité trhy spoločné značky, alebo aby spojili svoje sily na zahraničných veľtrhoch, na ktorých by bol individuálny postup finančne náročný," povedal Horák.
Vypracovanie dokumentu si vyžiada 950-tisíc českých korún. Okrem Olomouckého kraja sa bude podľa Horáka na financovaní štúdie podieľať ministerstvo priemyslu a obchodu. "Uhradí 75 percent nákladov. Peniaze poskytne z operačného programu podpory podnikania," doplnil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:00