StoryEditor

Lekárka odmietla pacienta, dodržala Zákonník práce

17.10.2007, 00:00
Menej práce nadčas, ale aj horšie služby pre pacienta. Kritizovaný Zákonník práce ukázal v prvý mesiac platnosti svoju tienistú stránku.

V septembri preň odmietla lekárka vo Fakultnej nemocnici v Bratislave vykonať plánované vyšetrenie pre mladého pacienta. Lekárke po nočnej službe to prikázal nariadený. Rodičia na postup lekárky podali oficiálnu sťažnosť.
Chýbal lekár
Chlapec bol pôvodne objednaný na 21. septembra. Nový termín pre neho našli až o dvanásť dní. Lekárku po službe nemal kto zastúpiť. "Je nám to ľúto. Nešlo o život ohrozujúcu situáciu. Ak bol pacient objednaný a lekárka dopredu vedela, že nebude mať službu, jej povinnosťou bolo preobjednať a informovať tohto pacienta," reagovala hovorkyňa nemocnice Rút Geržová.
Nemocnica napokon sťažnosť uzavrela ako neopodstatnenú. "Neprišlo k omeškaniu poskytnutia adekvátnej liečby."
Operácie sa odkladajú
Novelizovaný zákonník prekvapil aj pacientov s naplánovanými operáciami. Práve v bratislavskej fakultnej nemocnici nám podobnú prax potvrdili. "Posúvali sme operácie naplánované ešte v minulosti," vysvetľuje hovorkyňa nemocnice. Nemocnice postupne prechádzajú na nový systém práce. "Posunutých operácií bude čoraz menej."
Šéf Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula pritom tvrdí - odsúvanie operácií funguje vo všetkých nemocniciach.
Podľa Geržovej v porovnaní s minulým rokom počet operácií veľmi neklesol. Predpokladá, že sa situácia v nemocniciach bude ustaľovať najneskôr do konca októbra. Riešenie takéhoto stavu má v rukách konkrétna nemocnica a zdravotná poisťovňa pacienta. Obe najväčšie zdravotné poisťovne, Dôvera a Všeobecná, nezaznamenali zvýšený počet sťažností pacientov na odmietanie plánovaných výkonov. "V prípade, že sa na nás poistenec obráti, môžeme mu odporučiť iné zdravotnícke zariadenie," odporúča hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.
Boj so zákonníkom
Ostatné oslovené nemocnice odkladanie operácií priamo nepotvrdili. Riaditeľ košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura Jaroslav Šajty tvrdí: "Kvalita určite nejde dole, bežíme v štandardnom režime." Zákonník má prednosť aj v trnavskej nemocnici. "Keď primár vie, že má dodržať zákonník a má istý tím ľudí, tak si naplánuje operáciu tak , aby bol dodržaný," hovorí riaditeľ Martin Tabaček. Niektoré nemocnice pracujú aj naďalej v starom režime a operácie neodkladajú. "Zákonník práce nedodržiavam," priznáva riaditeľ rožňavskej nemocnice Vladimír Langer. "Stav lekárov je taký, že si nemôžem dovoliť trojzmennú prevádzku." Langer vraví, že problém majú s dodržaním osemhodinového pracovného pokoja po službe.
Termíny dodržiavajú
Slovenská lekárska komora varuje, že na nedostatok lekárov dopláca pacient. Podľa Dragulu najčastejším dôvodom na odklad operácií je nedostatok anestéziológov. Takáto situácia bola aj pred uvedením zákonníka, ale v menšej miere. "Ak ide kvalifikovaný anestéziológ po službe domov, musíme operáciu odložiť alebo ju plánovať na neskôr. Poradie sa trochu odsúva, prednosť majú život zachraňujúce výkony," tvrdí šéf lekárskej komory Dragula. Problémom podľa neho je aj fakt, že ak sa pri posteli pacientovi za 24 hodín vystriedajú traja lekári, ani k jednému nenadobudnete vzťah dôvery. "Vzťah dôvery medzi lekárom a pacientom je veľmi dôležitý v liečbe, čo si málokto uvedomí."
Zastavia ich platy?
Lekári združení v komore majú na situáciu v zdravotníctve jasný recept. Treba zastaviť odchod odborníkov do zahraničia a motivovať ich na to, aby zostávali doma. Dôvodom je smernica Európskej únie o pracovnom čase, ktorá už v roku 2010 obmedzí pracovný čas na 48 hodín týždenne bez výnimiek. Už dnes podľa nich rozmýšľa osem z desiatich medikov o odchode do zahraničia. Dnes pritom na Slovensku chýba približne 2 300 lekárov. Komora pozná aj výšku motivácie pre lekárov - hrubý plat vo výške 2 900 eur. Ministerstvo zdravotníctva nepovažuje túto požiadavku za reálnu. "Odmeňovanie je také, aká je ekonomika republiky," odkazuje lekárom minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 11:16