StoryEditor

Hankook by sa k predĺženiu rokovaní so SR mal vyjadriť do konca týždňa

11.07.2005, 13:38
Minister hospodárstva Pavol Rusko požiadal spoločnosť Hankook listom o predĺženie rokovaní do konca augusta. Nakoľko však zatiaľ nie je známe rozhodnutie juhokórejského investora, minister Rusko s veľkou pravdepodobnosťou nepredloží na najbližšie rokovanie vlády nový návrh investičnej zmluvy s Hankookom.

Rezort hospodárstva očakáva, že juhokórejská spoločnosť Hankook Tire sa k žiadosti o predĺženie rokovaní so SR o investícii v Leviciach vyjadrí do konca tohto týždňa. TASR o tom informoval hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran.
Exkluzívny mandát na rokovanie s Hankookom vyprší Slovensku v polovici júla. Minister hospodárstva Pavol Rusko požiadal spoločnosť Hankook listom o predĺženie rokovaní do konca augusta. Nakoľko však zatiaľ nie je známe rozhodnutie juhokórejského investora, minister Rusko s veľkou pravdepodobnosťou nepredloží na najbližšie rokovanie vlády nový návrh investičnej zmluvy s Hankookom.
"Hankook nepočítal s tým, že rokovania so SR zlyhajú. Skomplikovala sa mu tak vyjednávacia pozícia v celom regióne strednej Európy, pričom Maďarsko aj Poľsko mu ponúkli rovnako vysokú štátnu pomoc ako Slovensko," uviedol Havran.
V týchto dňoch zároveň prebiehajú rokovania medzi Hankookom a Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). O výsledku bude agentúra informovať po ich skončení. "Môj osobný odhad je, že by to mohlo byť niekedy v priebehu tohto týždňa," povedal TASR hovorca agentúry SARIO Ondrej Žember. Úlohou agentúry podľa neho bolo sprostredkovať stretnutie premiéra Mikuláša Dzurindu s vedením Hankooku. "Na tomto rokovaní minulý týždeň v piatok Hankook predložil zníženú a ústretovú ponuku. Teraz je na premiérovi a ministroch, ako sa rozhodnú," pokračoval Žember.
Po piatkovom stretnutí s viceprezidentom Hankooku premiér Dzurinda povedal, že záležitosť okolo možného vstupu Hankooku na Slovensko nie je zatiaľ definitívne uzavretá. A to aj napriek tomu, že slovenská vláda minulý týždeň v stredu odmietla investičnú zmluvu s touto firmou. Dzurinda špecifikoval viceprezidentovi Hankooku predstavu, za akých podmienok by mohol súhlasiť s touto investíciou, pričom štátna pomoc by musela klesnúť z pôvodných 21 na 6 %. Podľa medializovaných informácií však Hankook ponúkol ústupok iba na 19 %.
Minister Rusko sa počas uplynulého víkendu vyjadril, že investícia Hankooku je pre Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou stratená. Od Hankooku pritom podľa jeho slov závisí aj ďalšia investícia v Nitrianskom kraji z Južnej Kórey, ktorá mala vytvoriť 3 000 pracovných miest. Viceprezident Hankooku na rokovaní s premiérom vyjadril svoj názor, že aj táto investícia je vážne ohrozená, dodal Rusko.
Juhokórejský Hankook plánoval v Leviciach investovať 500 miliónov EUR, v prepočte 19,35 miliardy SKK, do výstavby prevádzky s ročnou produkciou 5 miliónov kusov pneumatík. Investícia mala priamo vytvoriť 1 600 nových pracovných miest, nepriamo malo vzniknúť ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí. Začiatok výstavby závodu bol naplánovaný na 1. štvrťrok 2006. Investičné stimuly mali pôvodne dosiahnuť 21 % z celkovej investovanej sumy.
(1 EUR = 38,703 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:32