StoryEditor

Poisťovňa rozbehla exekúcie nemocníc

29.03.2006, 00:00
Sociálna poisťovňa rozbehla vo veľkom exekúcie v nemocniciach. V polovici marca malo za sebou návštevu exekútora už štrnásť nemocníc, na splátkovom kalendári sa dohodli v ďalších deviatich.

Sociálna poisťovňa rozbehla vo veľkom exekúcie v nemocniciach. V polovici marca malo za sebou návštevu exekútora už štrnásť nemocníc, na splátkovom kalendári sa dohodli v ďalších deviatich. Príčinou sú prevažne nové dlhy, ktoré nemocniciam vznikli voči Sociálnej poisťovni minulý rok.

Dva momenty dlhov
Exekúcie pokračujú vo Svidníku, v Humennom, ale aj v Komárne, Leviciach, Dunajskej Strede či Michalovciach. Hoci dozorná rada včera poisťovni odporučila naďalej využívať všetky "štandardné metódy vymáhania pohľadávok, vrátane exekúcií", podľa jej predsedníčky a ministerky práce Ivety Radičovej treba v prípade nemocníc voliť citlivý prístup. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti musí byť totiž mimo ohrozenia. Poisťovňa však zdôrazňuje iný moment. "Treba postupovať tak, aby nedošlo k ohrozeniu výplaty sociálnych dávok občanom," povedala jej hovorkyňa Vladimíra Pôbišová.

Dlhujú 800 miliónov
Na konci februára evidovala poisťovňa dlhy zdravotníckych zariadení za takmer 800 miliónov korún. Z tohto balíka sa 682 miliónov týkalo poistného a 115 miliónov penále. Štátne nemocnice pritom dlhujú 215 miliónov, nemocnice po transformácii 582 miliónov korún. Pripomeňme, že úspešnosť exekúcií je približne 10 percent. Vstup exekútora do nemocnice neznamená automaticky ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti či zánik nemocnice. Prax ukázala, že veritelia ako Sociálna poisťovňa či daňové úrady to riešia záložnými právami alebo majetkovou účasťou. Dodávatelia zasa idú skôr po účtoch nemocníc - chcú peniaze. s. 2, Poisťovňa rozbehla...


Exekútor v nemocnici
Postup exekútorov komplikuje poreformná rôznorodosť vlastníkov nemocníc. K štátnemu majetku naďalej pristupujú opatrne. Presné zákonitosti postupu však podľa hovorcu komory exekútorov Pavla Štukovského nie je možné stanoviť. Najčastejšie však zablokujú príjmi z podnikania, napríklad z prenájmov priestorov na bufety, kaderníctva či nápojových automatov. Pri zablokovaní účtov nemocnice musí exekútor dbať na to, aby nesiahol na peniaze, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť. Záložné právo alebo majetkovú účasť volia napríklad daňové úrady. Predaj budovy - ako posledné riešenie - závisí najmä od toho, kto je jej vlastníkom.

Nevymáhajú celé sumy
Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku, od ktorej vymáhajú 14 miliónov, zostali po zásahu exekútora na účte len necelé štyri tisícky. V Humennom predstavuje dlh 22,3 milióna korún, nateraz exekúciou vymáha v splátkach 17,2 milióna korún. "Z nášho dlhu vyše 30 miliónov vymáhajú zatiaľ len 7,5 milióna," povedal námestník nemocnice v Dunajskej Strede Zoltán Csefalvay. Exekútor zablokoval nemocnici príjmy z prenájmu hnuteľného a nehnuteľného majetku. "Hoci budeme asi dva a pol roka ukrátení o 300-tisíc mesačne, sme radi, že pristúpil na splátky." Napriek tomu budú musieť v Dunajskej Strede pristúpiť k úsporným opatreniam. Michalovská nemocnica je na tom inak. Vymáhanie 29-miliónového dlhu sa novej neziskovej organizácie nedotkne. "Dlhy zostali na starom subjekte, bude sa s nimi bude musieť vyrovnať župa," vysvetlil riaditeľ nemocnice Dalimír Zobka.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:28