StoryEditor

Európsky parlament chce pre úniu takmer bilión eur

09.06.2005, 00:00
Európsky parlament (EP) schválil stanovisko k sedemročnému rozpočtu Európskej únie. Počíta s celkovými výdavkami takmer 980 miliárd eur, čo je 1,18 percenta hrubého domáceho produktu únie.

Európsky parlament (EP) schválil stanovisko k sedemročnému rozpočtu Európskej únie. Počíta s celkovými výdavkami takmer 980 miliárd eur, čo je 1,18 percenta hrubého domáceho produktu únie. "Hlavným zámerom musí byť rozpočtová disciplína. Prioritami - výskum a rozvoj," uviedol v správe parlamentu jeho rozpočtový spravodajca Nemec Reimer Böge (frakcia ľudovcov).

Asi rúbu privysoko
Na budúci týždeň sa k finančnému plánu na roky 2007 až 2013 vyjadrí Európska rada. Záverečná podoba spoločného rozpočtu únie vzíde až z dohody oboch inštitúcií. Zdá sa, že bude iná, ako pozícia parlamentu. "To, čo schválil EP, je nereálne. Konečné číslo bude pravdepodobne nižšie," povedal pre HN riaditeľ odboru rozpočtových vzťahov k Európskej únii na Ministerstve financií SR Albert Németh. Odhaduje, že finálna verzia bude mať oveľa bližšie k návrhu luxemburského predsedníctva, ktoré odporúča, aby sa výdavky pohybovali mierne pod 900 miliardami eur.

Poslanci chcú bojovať
Böge počas rozpravy naznačil, že parlament bude o svoj návrh tvrdo bojovať. Podobne, ako šéf parlamentu José Borrel Fontelles, aj Böge povedal, že bez súhlasu poslancov žiaden rozpočet nebude. Rozhodujúce slovo k rozpočtu však povie podľa Németha Európska rada. "Treba si uvedomiť, že poslanci EP sú zástupcovia členských krajín a do spoločnej kasy nebudú platiť oni, ale štáty," zdôraznil Németh. Aj v roku 2003 ťahal parlament pri vyjednávaní financií pre nové členské štátny únie na roky 2004 až 2006 za kratší koniec. Poslanci nakoniec odobrili to, čo navrhla Európska rada.

Referendá strašia
Németh predpokladá, že parlament z tvrdej pozície nakoniec ustúpi. "Myslím si, že po neúspešných referendách vo Francúzsku a v Holandsku nebude Európsky parlament riskovať stratu kredibility tým, že nepodporí rozpočtovú perspektívu. Pretože potom by ho označili za hlavného vinníka prípadnej finančnej krízy," dodal Németh. Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso dúfa, že dohoda je reálna. "Máme šancu ukázať, že dokážeme spoločne dosiahnuť zhodu, aby sme Európu znovu dali do pohybu," povedal Barroso.

Neistota trojnásobku
Ak má nový rozpočet od roku 2007 platiť, EÚ by sa na ňom mala dohodnúť najneskôr do konca tohto roka. Finančná perspektíva na roky 2007 až 2013 totiž so sebou prináša viacero legislatívnych zmien, najmä v štrukturálnej politike a štáty potrebujú na prijatie nových rozpočtových opatrení zhruba rok. Keď sa členské štáty na rozpočtovom pláne do decembra nedohodnú, hrozilo by v roku 2007 rozpočtové provizórium. "Potom by sme dostali výrazne menej," povedal Németh. Nechcel však prezradiť o koľko. Podľa informácií HN by taký finančný balík bol až trojnásobne menší, ako navrhuje Európska komisia vo finančnej perspektíve.

Koľko môžeme čakať
Ak Európska únia napokon rozpočet na roky 2007 až 2013 schváli, Slovensko by rozpočtu Európskej únie malo - podľa návrhu Európskej komisie - získať približne 10 miliárd eur. Tri štvrtiny majú ísť na regionálnu pomoc, zvyšok sú dotácie poľnohospodárom a výdavky na podporu vedy a výskum. Odvody do únie sa odhadujú na necelé štyri miliardy. Vlani si SR podľa finančnej správy Európskej komisie pripísala k dobru takmer 160 miliónov eur, čo je v prepočte bezmála šesť a pol miliardy korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:45