StoryEditor

Odkaz pre Ruska: Do koalície patrí Lintner

02.09.2005, 00:00
Vládna koalícia v súčasnej podobe končí. Lídri SDKÚ, SMK a KDH po včerajšom stretnutí oznámili, že sa rozhodli ukončiť koaličnú spoluprácu s ANO. V koalícií ju nahradí poslanecká skupina okolo Ľubomíra Lintnera. "

Vládna koalícia v doterajšej podobe končí. Lídri SDKÚ, SMK a KDH po včerajšom stretnutí oznámili, že sa rozhodli ukončiť koaličnú spoluprácu s ANO. V koalícií ich nahradí poslanecká skupina okolo Ľubomíra Lintnera. "S touto skupinou podpíšeme krátke vyhlásenie, že všetky štyri subjekty sa zaväzujú spolupracovať na naplnení vládneho programu na základe princípov pôvodnej koaličnej dohody," vyhlásil predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
Všetko pre lintnerovcov
Premiér nebude akceptovať žiadosť šéfa ANO Pavla Ruska o odvolanie ministrov kultúry a zdravotníctva Františka Tótha a Rudolfa Zajaca. Lintnerovci pritom obsadia aj rezort hospodárstva. "Ide len o pokračovanie vopred dohodnutého scenára," reagovala hovorkyňa ANO Magda Krasulová. Poslankyňa Eva Černá zvyšku koalície len odkázala: "Veľa šťastia." Ďalšia z Ruskových spolupracovníčok - poslankyňa Beáta Brestenská je presvedčená, že koaličná zmluva včera prestala platiť. "Neostáva nám, len tie ich rozhodnutia rešpektovať." O ďalšom vývoji rozhodne vedenie strany v najbližších dňoch. "Nové vládne zoskupenie podporovať nebudeme, ale to neznamená, že nepodporíme veci, ktoré máme v programe."
Malchárek zrejme ministrom
Aliancia obsadila na základe koaličnej dohody aj významné pozície na ministerstvách, v štátnej správe či FNM. Podľa informácií HN by na ministerstvo hospodárstva mal nastúpiť jeden z rebelov - poslanec NR SR Jirko Malchárek. Ak by sa tak stalo, do parlamentu by náhradníka nevyberala centrála ANO. Podľa novej úpravy je pri nastupovaní náhradníkov rozhodujúce miesto na kandidátke a preferenčné hlasy. V hre tak sú Michal Horváth, Marta Dachová a Pavol Kuljaček. Prví dvaja sa už mohli stať poslancami, uprednostnili však pôvodné profesie. Malchárek odmietol špekulovať o svojej kandidatúre aj o zmenách v štátnej správe. "Pri našich rozhovoroch nepadali žiadne konkrétne mená." O personálnych otázkach bude v sobotu rokovať poslanecký klub ANO. Politológ Peter Horváth avizuje: ohrození sú najmä "Ruskovi ľudia". Koaličné strany sa ešte definitívne nerozhodli, či niektoré z pozícií ANO neobsadia samy. "Neplánujeme čistky, ale tam, kde sú pochybnosti a nízky stupeň dôvery, sa nebudeme rozpakovať urobiť výmeny," avizuje Dzurinda.
Do hry vstúpi parlament
Podľa odborníkov vytvára Dzurindovo rozhodnutie zaujímavú situáciu. Skupina deviatich poslancov, za ktorými nestojí žiadna politická strana, bude mať vo vláde rovnaký počet kresiel ako KDH či SMK so silnejšími poslaneckými klubmi a stabilizovanými straníckymi štruktúrami. Podľa politológa uprednostnili pred štandardným prístupom taktické riešenie koaličnej krízy. "Uvedomili si, že otvorením koaličnej zmluvy a diskusiami o počtoch ministrov by rok pred voľbami mohli všetky viac stratiť, ako získať." Potrebou stability na vnútropolitickej scéne odôvodňuje svoje rozhodnutie aj predseda vlády. "Nie je to o počtoch, ale o tom, aby sme mohli naplniť náš volebný program." Rozhodovanie o osude Zajaca a Tótha sa však ešte môže preniesť na pôdu parlamentu. Podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič plánuje predložiť návrh na ich odvolanie. "Ak aliancia odíde do opozície, tak logicky treba stiahnuť aj jej nominantov, lebo tí nie sú krytí žiadnou politickou stranou." Už teraz sa môže spoľahnúť aj na ďalšie opozičné strany. "Ak takýto návrh príde, budeme sa správať ako opozičná strana," prízvukuje predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková. ĽS-HZDS chce ešte podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Cabaja počkať na rokovania s opozičnými stranami. Nevylučujú však, že za návrh budú hlasovať. "Vláda nemá našu dôveru, nevidím teda dôvod ju podporovať."
Hľadanie nových spojencov
Politológovia naznačujú, že skupina okolo Ruska môže po odchode do opozície začať užšie spolupracovať so Smerom-SD a SF. Politológ považuje spoluprácu aliancie a slobodných za prirodzenú. "Spomedzi opozičných strán majú k sebe ideovo najbližšie a obidva subjekty boli súčasťou vládnej koalície." Martináková takúto možnosť pripustila, ale diskusie zatiaľ považuje aj za predčasné. "My sa nebudeme vyhýbať žiadnej spolupráci a september bude plný rokovaní." Dodáva však, že v aliancii si teraz musia hlavne vyjasniť, kto pôjde do opozície alebo do koalície. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa k intenzívnejšej spolupráci s poslancami okolo Ruska zatiaľ stavia rezervovane "Stále neviem, ako sa bude správať skupina okolo súčasného predsedu ANO." Horváth predpokladá, že spolupráca týchto dvoch strán bude mať skôr účelový charakter a bude sa týkať konkrétnych problémov.

Niektorí ohrození nominanti ANO
Vladimír Menich - štátny tajomník na ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií
Juraj Plechlo - člen prezídia Fondu národného majetku
Milan Kepeňa - prednosta Krajského úradu v Banskej Bystrici
Katarína Glončáková-Golev - riadiaca pracovníčka v agentúre Sario

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 14:07