StoryEditor

Za požiarmi v Detoxe je asi konkurencia

Spomínate si na nedávny obrovský požiar v bratislavskej Petržalke, ktorý takmer skončil evakuáciou sídliska? Firmu Detox, ktorej vtedy vyhorel sklad chemikálii, včera postihli ďalšie dva.

Spomínate si na nedávny obrovský požiar v bratislavskej Petržalke, ktorý takmer skončil evakuáciou sídliska? Firmu Detox, ktorej vtedy vyhorel sklad chemikálii, včera postihli ďalšie dva: doobeda začal horieť sklad rozpúšťadiel v rimavskosobotskom závode, a popoludní zasa kontajner na odpad priamo v centrále spoločnosti v Banskej Bystrici.
Oheň v Rimavskej Sobote pripomínal ten bratislavský, keď museli hasičom prísť na pomoc kolegovia z Pezinka. So živlom včera bojovali hasiči z Lučenca, Hnúšte, Poltára a Tornale zhruba päť hodín. "Boli tam rozpúšťadlá, horľaviny prvej a druhej triedy, ale žiadne zdraviu nebezpečné látky," informoval šokovaný riaditeľ Detoxu Lórant Vojček. "Blízko stojace cisterny s olejom sme premiestnili do bezpečia a ochladili ich. Odstavili sme technológie, uzavreli potrubia, elektrinu a plyn," dodal.
Vedenie má podozrenie, že tri požiare za mesiac nie sú náhoda. Už dnes ráno preto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "Môže za tým byť konkurenčný boj," nevylúčil Vojček, jeho firma sa totiž od roku 2002 vyšvihla na vedúcu pozíciu na trhoch recyklácie olejov a rozpúšťadiel, kde má 60-percentný a dvojtretinový podiel. Hovorca Prezídia Policajného zboru potvrdil, že polícia "vyšetruje možnosť cieleného zakladania požiarov".
Detox s Lórantom Vojčekom ovláda ešte jeho partner Roman Forgáč. Každý z nich vložil do firmy po 26,9 milióna korún. O spoločnosti sa začalo hovoriť prvý raz, keď reportéri Slovenskej televízie sledovali jej kamión z cisternou naplnenou nebezpečným odpadom. Ten malo auto previezť z Volkswagenu do Rimavskej Soboty, no namiesto toho mali použité laky z automobilky skončiť v čistiarni odpadových vôd v bratislavskom Vlčom hrdle. Podľa dostupných informácií pritom spoločnosť dostala od Recyklačného fondu 46 miliónov korún na likvidáciu odpadov. Pri včerajšom požiari v rimavskosobotskom závode firmy Detox monitorovali armádni špecialisti z rožňavského práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany stav ovzdušia. Podľa pracovníkov civilnej obrany by splodiny nemali byť škodlivé pre ľudí, napriek tomu vyzvali obyvateľov, aby sa k miestu požiaru nepribližovali. Areál Detoxu je mimo mesta, v priemyselnej zóne bývalých Závodov ťažkého strojárstva.

Líder v recyklácii
Detox od roku 2002 prevádzkuje v Rimavskej Sobote závod na zhodnocovanie odpadových olejov a organických rozpúšťadiel. Do jeho vybudovania investoval s podporou svojich zahraničných spoluvlastníkov a Recyklačného fondu vyše 100 miliónov korún. Ročne spracováva okolo 30-tisíc ton odpadov, z toho asi 11-tisíc ton olejov a 2-tisíc ton rozpúšťadiel. Na trhu opotrebovaných olejov má asi 60-percentný podiel a na trhu organických rozpúšťadiel dvojtretinový. Napriek tomu sa firme nedarilo naplno vyťažovať kapacity svojho spracovateľského závodu.

Inšpekcia bez nedostatkov
Sklad, ktorý včera zhorel kontrolovala koncom júna Slovenská inšpekcia životného prostredia a nezistila v ňom žiadne nedostatky.
Environmentálne organizácie upozorňujú, že narábanie a podnikanie s nebezpečnými látkami by malo byť oveľa prísnejšie a kritizujú zodpovedné úrady, že k tomu pristupujú benevolentne. "Pri posudzovaní zámerov prevádzok, ktoré majú nakladať s nebezpečnými odpadmi, musí byť bezpečnosť jedným z kľúčových kritérií. Firmy podnikajúce v oblasti skladovania chemikálií, ale aj úrady sa veľmi často uspokoja s tvrdením, že moderné zariadenia sú bezpečné. Viaceré predkladané projekty sa nedostatočne alebo vôbec nevenujú bezpečnostným opatreniam, uvádza sa v stanovisku Spoločnosti priateľov Zeme. Informáciami o ďalších požiaroch v priestoroch Detoxu je šokovaná aj organizácia Greenpeace. Environmentalisti upozorňujú, že pri nedokonalom horení organických rozpúšťadiel môžu vzniknúť toxické látky. Greenpeace preto žiada kompetentné orgány o dôsledné prešetrenie všetkých troch požiarov a dôkladné a včasné informovanie verejnosti. Podľa neoficiálnych informácií Greenpeace v sklade v Rimavskej Sobote horeli organické rozpúšťadlá. Pri ich nedokonalom horení môže dochádzať k uvoľneniu množstva toxických vedľajších produktov. O nedokonalom spaľovaní svedčí aj hustý čierny dym, ktorý sa šíril do okolia Rimavskej Soboty, uviedol koordinátor toxickej kampane Greenpeace International Martin Hojsík.

Spoločnosť Detox včera verejne vyzvala ľudí, aby polícii nahlásili pohyb podozrivých osôb okolo jej skladov. Snímka hn/Alexander Buzinkay

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sadneme si do áut, len či sa odvezieme 02 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O svojom vlastníctve má rozhodnúť občan
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:06